Electrica SA Bacău a lăsat, timp de mai multe zile, fără energie electrică, una dintre cele mai importante societăți comerciale din județ, Chimcomplex Borzești, și a amenințat cu debranșarea pe unicul producător de cauciuc din România, Carom Onești.
Argumentele conducerii Electrica au fost cît se poate de clare: datoriile enorme pe care cele două firme le-au acumulat în timp. Conducerile firmelor oneștene, deși au acceptat faptul că trebuie să-și achite datoriile, au fost neplăcut surprinse de atitudinea Electrica. Chimcomplex este în plin proces de privatizare, iar la Carom, chiar în zilele cînd se anunța oprirea energiei electrice, a venit reprezentantul unui grup de firme din București interesat de privatizarea întreprinderii oneștene. Virgiliu Băncilă, director general Chimcomplex, și Marin Badea, administrator special la Carom, au încercat în ultimele zile, pe toate căile, să înduplece conducerea Electrica.
La Chimcomplex a revenit, pentru moment, lumina
Chimcomplex SA Borzești a fost rebranșată la energie electrică după ce conducerea firmei a reușit să achite 10 miliarde de lei, o primă tranșă din datoria de 84 de miliarde ce trebuie achitată într-un timp scurt. În următoarele zile se vor mai achita 24 de miliarde de lei, sub formă de compensări, urmînd ca restul de 50 de miliarde de lei să fie plătiți printr-un credit la Banca Comercială Română. Eșalonarea acestor plăți a fost negociată, în urmă cu două zile, la București, de directorul general al SC Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, cu conducerea Electrica SA. De miercuri, SC Chimcomplex a fost realimentată cu 5 MW, după care s-a reintrat în normal. Tot de alaltăieri au fost repuse în funcțiune instalațiile oprite pe timpul cît societatea a fost alimentată cu energie electrică la limita de avarie.
Carom încă plătește bani grei pentru a avea energie
Conducerea Societatății Carom SA Onești a fost anunțată că firma va fi debranșată de la energie electrică dacă nu va reuși să achite jumătate din datoria către Electrica, ne-a declarat Marin Badea, administrator special al firmei. Marin Badea a precizat că este vorba de 17 miliarde de lei, din care pînă miercuri, 10 iulie, s-au achitat deja 12 miliarde. Între conducerile Carom și Electrica s-a convenit ca cele 17 miliarde să fie achitate pînă pe 23 iulie, dar Marin Badea crede că banii vor ajunge în conturile Electrica mai devreme de această dată.
Carom avea de achitat către Electrica 45,2 miliarde de lei, dar în această suma sînt incluse și penalitățile de întîrziere. Societatea oneșteană mai are datorii către Petrolexportimport, BRD Societe Generale și diferiți furnizori.
O altă datorie care apasă greu pe umerii societății este către grupul de firme Tender SA București, care a preluat o creanță de 12 milioane de dolari pe care o avea SNP Petrom. Săptămîna trecută, reprezentantul Tender SA, Marian Iancu, a sosit la Onești pentru a discuta posibilitatea strîngerii acestor datorii. Marian Iancu ne-a declarat că nu exclude varianta preluării Carom în contul acestei datorii. Primii pași au fost deja făcuți de grupul de firme din București. După cum ne-a declarat Costică Comăneci, liderul sindicatului Carom, Tender SA se va ocupa de asigurarea materiei prime pentru combinatul de cauciuc. Totuși, privatizarea Crom nu va avea loc mai devreme de sfîrșitul anului. După cum ne-a declarat Marin Badea, care are mandat din partea APAPS pentru a pregăti privatizarea societății, pînă atunci mai sînt de pus la punct multe lucruri, astfel încît „să se poată vorbi și la Carom Onești de o privatizare de succes”. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns