• în vreme ce prețul gigacaloriei produse de Termloc este 834.000 de lei, CET va produce, în acest, an, agent termic cu 1.220.000 de lei gigacaloria.
Facturile pe care le vor avea de plătit băcăuanii pentru consumul de agent termic vor cunoaște diferențe semnificative la iarnă, în funcție de furnizorul la care sînt racordați. Între prețul de producție a energiei termice aprobat de Agenția Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) pentru cei doi furnizori băcăuani există o diferență de cîteva sute de mii de lei pe gigacalorie. În vreme ce ANRE a aprobat pentru Termloc un preț de 834.000 de lei pe gigacalorie, CET Bacău va putea produce în acest an căldură cu 1.220.000 de lei gigacaloria. Diferența de aproape 400.000 de lei între prețurile de producție a agentului termic nu s-a regăsit, însă, și în ofertele de preț prezentate spre aprobare la ANRE de către conducerile celor două instituții.
Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău, a prezentat în urmă cu cîteva luni în Consiliul Local un proiect de hotărîre privind aprobarea unui preț de producție de 1.187.000 de lei pe gigacalorie. Tot atunci, Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc, a cerut aprobarea unui preț de 1.082.000 de lei pe gigacalorie. Consilierii locali au fost de acord cu solicitările înaintate de cele două instituții, însă verdictul final nu putea fi dat decît de ANRE.
Socotelile de acasă au fost date peste cap de ANRE
Surpriza a venit de la București. După ce au cîntărit ofertele de preț înaintate de cei doi furnizori de agent termic din Bacău, specialiștii ANRE au tăiat 148.000 de lei din valoarea gigacaloriei produse de Termloc și au mai adăugat 33.000 de lei la cea produsă de CET. Deși a primit un preț pe gigacalorie cu mult mai mare decît cel pe care îl solicitase, Vasile Drăgușanu nu și-a ascuns, totuși, nemulțumirea. „Cînd am calculat aceste prețuri, am fost încurajați să le fundamentăm pe baza cheltuielilor reale de producție. Am primit, într-adevăr, un preț mai mare la energia termică, însă ni s-a redus foarte mult din prețul pe care îl vom primi pentru energia electrică livrată la sistemul național. Ni s-a aprobat doar un preț de 48 de dolari pe mega watt/oră, față de 67 de dolari, cît am solicitat inițial. Asta înseamnă că, la sfîrșitul anului, la cele 28 de miliarde de lei pierderi pe care le-am prognozat, se vor adăuga alte 50 de miliarde de lei”, susține Vasile Drăgușanu.
În momentul în care a fost hotărîtă trecerea sucursalelor locale ale Termoelectrica în administrarea Consiliilor locale, s-a dorit o diminuare a pierderilor înregistrate de aceste unități. Directorul general al CET Bacău a mai precizat că, la nivel local, se vor lua o serie de măsuri pentru a diminua aceste pierderi. „Bilanțul final al unității va fi încheiat, însă, tot cu deficit”, crede directorul Drăgușanu.
Nici Dumitru Crîșmaru nu a fost prea fericit de decizia ANRE. „Prețul prezentat de noi era reflectat în cheltuielile de producție. Va fi foarte greu să ne descurcăm în această situație. Prețurile la gaz metan, energie electrică și ate utilități au crescut foarte mult în ultima perioadă. Prețul de referință al gigacaloriei este de 800.000 de lei. În condițiile în care ne-a fost aprobat doar un preț de 834.000 de lei, vom primi subvenții foarte mici, care nu vor putea acoperi cheltuielile”, a precizat Dumitru Crîșmaru.
Populația va resimți cel mai mult șocul prețurilor
Diferențele de preț între cei doi producători de agent termic vor fi suportate de populație. Odată cu spargerea monopolului furnizării agentului termic, băcăuanii au putut simți, pentru prima oară, iarna trecută, pe propriul buzunar, ce înseamnă concurența între CET și Termloc. Și asta pentru că facturile pentru plata căldurii au diferit mult între cei doi productori, încă din prima lună de furnizare a agentului termic. În medie, facturile Termloc au fost cu cinci pînă la zece mii de lei pe metru pătrat mai mici decît cele livrate de CET. Nu este mai puțin adevărat, însă, că CET a avut iarna trecută un program de furnizare non stop al căldurii și apei calde, în vreme ce Termloc a livrat agent termic doar cîteva ore pe zi.
Iarna viitoare, cheltuielile cele mai mari le vor suporta locatarii racordați la CET. Ei vor avea de achitat facturi mai mari în comparație cu cei care primesc agent temic de la Termloc. Datoriile de milioane de lei care vor fi înregistrate la asociațiile de locatari nu vor putea fi stinse prea curînd, dacă furnizorii nu vor lua măsuri reale de scădere a costurilor de producție, care să se resimtă și în prețul gigacaloriei. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns