Populația apelează tot mai mult la carduri
• peste 81.000 de băcăuani sînt posesori de carduri • tot mai mulți apelează la carduri de credit, deoarece formalitățile sînt mai simple decît la împrumuturile obișnuite • cardurile sînt ideale în timpul vacanțelor • Litoralul este împînzit de bancomate
Încet-încet, piața băcăuană a cardurilor de debit sau de credit începe să treacă de perioada de pionierat. Statisticile sucursalei Băncii Naționale a României arată că băncile comerciale care activează în județul Bacău reușesc să convingă tot mai multe persoane să apeleze la acest sistem de stocare, de plată sau de împrumut. Ca urmare, peste 81.000 de băcăuani sînt acum în posesia unui card. Deși nu se poate caracteriza ca o explozie a acestui serviciu, situația coincide cu cea de la nivel național, ca tendință de creștere. La începutul acestui an, pe piața românească se inregistrau 15 emitenți de asemenea instrumente, care au scos pe piață 64 de tipuri diferite de carduri active, dintre care 37 sub licența VISA, 21 sub EUROCARD/MASTERCARD și șase sub AMERICAN EXPRESS. Cu exceptia cardurilor BRD VISA Clasic (lei), BCR Eurocard/Mastercard (lei) și Banc Post (Briliant), toate celelalte carduri puse în circulație sînt de debit. Peste 2,1 milioane de carduri aflate în circulație au acoperit pînă anul trecut tranzacții de aproximativ 35.000 miliarde lei.
Avantajele depozitelor pe carduri sînt incontestabile. Banii rămîn în cont pînă cînd posesorul se decide să-i folosească, la orice oră din zi și din noapte. Se elimină prezența la ghișee și completarea cecurilor. Nu mai este necesar ca posesorul să poarte asupra sa numerar. Clienții pot cheltui în limita fondurilor disponibile, inclusiv folosind facilitatea de descoperit, despre care vom vorbi cîteva paragrafe mai jos. Unele dintre acestea sunt valabile și în străinătate, chiar dacă depozitele s-au făcut în lei.
Carduri de debit
Cel mai răspîndit tip de card pentru persoane fizice este cel de debit, în lei, utilizat îndeobște pentru plata salariilor. Dobînda anuală pe care o accordă băncile pentru depozitele pe pe card este de 5-8 la sută.
Banc Post pune la dispoziția clienților cardurile Ultra (VISA Electron), în lei, valabil numai în România, Prospera VISA Clasic Card), în lei și valută, utilizabil și în străinătate, și Millenium (EUROPAY Maestro), la rîndul său, valabil în țară și peste granițe.
Banca Comercială Română (BCR) oferă cardurile de debit în lei pentru persoane fizice BCR VISA Clasic, utilizabil pe teritoriul României, BCR Maestro, în lei, care se poate folosi tot în țară, BCR VISA Electron, emis în lei, valabil și în străinătate.
Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD – GSG) emite, în lei și pentru persoane fizice cardul MAESTRO (EUROPAY), de care pot beneficia numai salariații firmelor aflate sub contract cu banca, se poate folosi și în străinătate. Tot persoanelor fizice le sînt destinate VISA Electron – în lei și VISA Classic – în lei și valută.
Raiffeisen Bank (fosta Bancă Agricolă) oferă pentru plata salariilor cardul de debit Maestro, în lei, utilizabil atît pe teritoriul României, cît și în străinătate. Banca mai eliberează și toată gama de carduri VISA.
În afara sistemului de lucru foarte ușor, de pe aceste carduri se pot achita facturile la utilitățile publice, cum ar fi abonamentele la televiziunea prin cablu, la Romtelecom, la firmele de telefonie mobilă, la Distrigaz etc. Toate băncile băcăuane emitente de carduri asigură aceste facilități, dar dintre acestea se distinge BCR. Pe baza cardurilor oferite de aceată bancă pot fi plătiți nu mai puțin de 35 de prestatori de servicii. La această performanță s-a ajuns în urma achiziționării celui mai performant soft, după cum informează Cezar Gotcu, directorul sucursalei județene Bacău.
Carduri de credit
Caznele prin care trec persoanele fizice pentru obținerea unui credit i-au făcut pe mulți dintre aceștia să se orienteze către cardurile de credit emise de băncile românești. Marele avantaj este că în momentul în care persoana dispune de un card de credit, deci practic de o linie de finanțare continuă, nu mai este nevoită să reia formalitățile de creditare ori de cîte ori are nevoie de bani. În timpul sau imediat după returnarea banilor, persoanele fizice pot să apeleze din nou la banii de pe card, pe toată durata de valabilitate a acestuia, de la doi la patru ani, în funcție de banca emitentă. Marele dezavantaj este că dobînzile plătite sînt mult peste nivelul celor de la creditele obișnuite. Astfel, de exemplu, dacă la creditele în lei oferite de bănci dobînda se situează între 33-36 la sută, la cardurile de credite aceasta poate ajunge pînă la 47 de procente. În prezent, pe piața românească doar trei bănci emit carduri de credit pentru persoane fizice: Banca Română pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română și Banc Post. Pe cardul de credit BCR Eurocard/Mastercard, în lei, se pot obține împrumuturi în limita a două salarii nete, fără giranți, în urma unei analize a situației financiare a solicitantului. Banc Post oferă cardul de credit Briliant, cu ajutorul căruia se poate împrumuta maximum echivalentul a trei salarii nete. Se solicită doi giranți. Cel de-al treilea card de credit de pe piață este BRD VISA Clasic, în lei, și pe acesta se pot împrumuta maximum șase salarii nete, fără giranți, pe baza unei analize financiare. Dana Beju, consilier clientelă la BRD, afirmă că, sigur, numărul cardurilor de salarii este cel mai mare, dar, în ultima perioadă, „sînt foarte solicitate cardurile de credit”. Motivele sînt date de situația economică, de nivelul de trai al populației, care nu mai poate economisi prea mulți bani.
Împrumuturi pe cardul de debit
Marele dezavantaj al cardului de credit este comisionul (5-8 la sută) perceput pentru retragerile de numerar. În contrapondere, o soluție ar fi cardurile de debit cu facilitatea de descoperire de cont. Acestea oferă atît comisioane foarte mici (0 – 0,5 procente) la încasările de cash, cît și posibilitatea obținerii unor împrumuturi, la fel de mari ca în cazul cardurilor de credit, adică de la două pînă la șase salarii nete. Facilitatea de decoperire este activată la cerere, după ce se face o analiză a bonității posesorului, dar numai la cel puțin șase luni după ce acesta a devenit clientul băncii. Împrumutatul are obligația de a alimeta lunar contul de card cu cel puțin 20 la sută din soldul creditului contractat, înregistrat în ultima zi a lunii. Aproape toate băncile oferă aceste servicii, dintre ele amintind: Raiffeisen Bank (Maestro Internațional), BCR (Maestro, VISA Classic), Bancpost (Ultra, Millenium și Taifun). În general, aceste facilități se fac doar în urma unui contract semnat între bancă și societatea de la care clientul încasează salariul pe card.
Bancomate
Toate băncile emitente de carduri încearcă să-și extindă rețeaua de bancomate (ATM), de la care se pot încasa depozitele din cont. Banc Post pare liderul în acest domeniu, în municipiul Bacău avînd instalate 12 ATM, iar în restul județului, încă 10. BCR are în județ 14 automate, dintre care opt în municipiul Bacău. BRD are patru ATM în orașul Bacău, două în Onești și unul în Moinești, dar se preconizează instalarea în acestă lună a încă unei unități. Raiffeisen Bank deține patru bancomate în Bacău, iar în restul județului cîte unul la fiecare sediu al băncii.
Bancomate pe Litoral
Banc Post a instalat bancomate la oficiile Romtelecom din Mangalia, Neptun și Eforie Nord și la Mamaia, în zona Casino și la Hotelul Perla. BCR are ATM în Mangalia, la sediu și la complexul comercial din apropierea acestuia, la Neptun, două bancomate la sediu, iar la Mamaia, la complexul comercial Bicaz, din apropierea Hotelului Savoy, și la Hotel Perla. Reiffeisen Bank a instalat bancomate la Mangalia, la spitalul municipal, în Eforie Sud, la filiala de lîngă Primărie și în centrul stațiunii Eforie Sud. (Florin POPESCU)
separat, pe raster
Ultima oră
• Cardul TAIFUN (Mastercard) și cardul asociat TAIFUN virtual sînt ultimele produse scoase pe piață de Banc Post. Este un card în lei, destinat persoanelor fizice si juridice, utilizabil atît în țară, cît și în străinătate. TAIFUN este un card care conferă convertibilitate totală monedei naționale. Soldul minim obligatoriu de deschidere: 1.000.000 de lei. Suma fixă intangibilă în cont: 150.000 lei.
Cardului TAIFUN i se poate asocia un card TAIFUN virtual pentru cumpărături pe Internet. Alimentarea cardului TAIFUN virtual se face prin intermediul:
– ATM-urilor Banc Post, din contul cardului real TAIFUN în contul cardului virtual TAIFUN;
– EFTPOS-urilor de la ghișeele Banc Post, cu numerar, prin tastarea numarului și a datei de expirare a cardului virtual TAIFUN;
– Serviciului Internet Banking Banc Post, din contul curent de disponibilități al clientului, în contul cardului virtual TAIFUN. În acest caz, transferul se face cel tîrziu în următoarea zi bancară.
• Din această lună, Raiffeisen Bank, fosta Bancă Agricolă, a transformat cardul Maestro în Maestro Internațional, card în lei, valabil și în străinătate, dar care poate fi creditat cu pînă la trei salarii nete, fără girant, doar pe baza contractului dintre firmă și bancă. Celor care posedă vechiul tip de card le va fi preschimbat gratuit începînd de azi. Posesorul trebuie doar să depună o cerere la sucursala emitentă a cardului. Ca și pînă acum, emiterea de carduri la această bancă nu costă nimic.
• BCR va inaugura astăzi un nou bancomat, în zona ASCO – Insula de Agrement. Directorul sucursalei județene a acestei bănci, Cezar Gotcu, spune că evenimentul face parte din „strategia de extindere și modernizare a activității de carduri, atît prin creșterea numărului de utilizatori, cît și prin extinderea rețelei de bancomate”. În acest an, în orașul Bacău, BCR a montat încă șase noi ATM. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns