Ultimele evenimente petrecute la Carom Onești sugerează o relansare a activității societății. Mai mult, conducerea firmei și liderii de sindicat sînt convinși că perioada grea prin care trece întreprinderea de cîțiva ani se va încheia.
În primul rînd este vorba de numirea unui nou Consiliu de Administrație. Marin Badea, administratorul special al societățiii, a declarat imediat după schimbările intervenite la nivelul conducerii, că „avem un Consiliu de Administrație profesionist”. În noul consiliu au fost numiți directorul general Iprochim, Mircea Iliescu, și Radu Mironovici, fost ministru secretar de stat, în prezent director general în ministerul Industriilor. Cel puțin la fel de importantă este implicarea în activitatea Carom a grupului de firme Tender SA București, care și-a anunțat intenția fermă de a prelua combinatul de cauciuc din Onești. Deja, prin intermediul Tender SA, Carom Onești primește materie primă.
În fine, se vorbește tot mai insistent de intenția celor de la Carom de a deveni și producători de benzină și motorină.
Societatea dispune de instalații necesare, care au fost folosite din plin în urmă cu cîțiva ani, cînd aici se procesa benzina, profitîndu-se de faptul că Rafo Onești nu funcționa. Dar cei de la Carom își doresc să nu fie doar procesatori, ci să devină producători de benzină și materie primă, astfel că au început demersurile necesare pentru obținerea aprobărilor necesare. Intenția conducerii Carom este sprijinită de Marian Iancu, reprezentantul Tender București, care are legături vechi cu domeniul produselor petroliere.
Toate aceste aspecte prefigurează privatizarea Carom, anunțată pentru sfîrșitul anului. În ultimii ani, pachetul de acțiuni majoritar pe care Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) îl deține la Carom a fost rîvnit de mai multe firme, inclusiv din străinătate. Cel mai aproape de cumpărarea acțiunilor a fost concernul Gazprom, care s-a retras și a apărut un alt pretendent cu șanse sigure, Tender SA București.
Pricipalul argument al bucureștenilor este faptul că ei au preluat o datorie de 12 milioane de dolari pa care Carom o avea către SNP Petrom, sumă care este de două ori mai mare decît capitalul social al întreprinderii.
Bucureștenii sînt, cel puțin pînă acum, agreați și de conducerea sindicatului Carom. Pentru liderul sindicatului, Costică Comănici, cea mai importantă problemă este, firesc, păstrarea numărului locurilor de muncă și a veniturilor salariaților. Pe de altă parte, Marian Iancu este preocupat de relansarea instalațiilor de procesare. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns