„Ce ți-e și cu nebunii ăștia! Teribiliști dom’le, teribiliști!”, Acestea sînt cuvintele pe care le auzim cel mai des la adresa prietenilor noștri tatuați sau cu cercei în diferite părți ale corpului. Din teribilism sau pur și simplu pentru că simt că îi reprezintă, din ce în ce mai mulți tineri aleg să își împodobească trupul cu diferite desene.
Tatuajele nu sînt un lucru nou, ci le întîlnim în Japonia, India, China, Brazilia cu multe mii de ani în urmă. Noțiunea de tatuaj a fost adusă în europa de James Cook, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Marea Sudului. Cuvîntul tatuaj provine de la Ta-tau, care în limba polinesiană înseamnă semn marcat pe piele. Tatuajele erau folosite pentru a face distincție între clasele sociale, pentru a marca meritele unui războinic sau apartenența la un anumit trib. În Noua Zeelandă se crede că tatuajele au proprietatea de a te apăra de spiritele malefice. Egiptenii foloseau tehnica tatuajului încă din anul 2 000 î.Ch., iar în mulții Alpi a fost găsită o mumie înghețată datînd de 5.300 de ani, care avea un tatuaj pe spate. La fel ca tatuajele, cerceii se regăsesc în istorie în Africa și Insulele Pacificului, fiind semne ale războiului, dar și ale înobilării.
Astăzi, tatuajul a devenit ceva la modă. Inscripțiile cu „I love you Maria” au cam trecut, așa că adolescenții de astăzi se orientează mai mult spre desene ieșite din comun, animale sau personaje caraghioase. Cel mai des, băieții preferă tatuajele pe mîini, spate sau piept, iar fetele locurile ceva mai discrete sau zona lombară. Un delfin pe gleznă poate fi considerat ceva foarte șic, iar la băieți un dragon pe piept sau un cap de schelet pe omoplat e chiar cool.
Cum se fac aceste tatuaje? Preferabil cu ace de unică folosință. Cu tuș sau culori vegetale. În Bacău nu există un cabinet specializat și autorizat care să facă tatuaje, așa că cei care cîștigă bani din asta fac totul la „negru”. Taxarea se face pe centimetru pătrat, în funcție de cît de mare e tatuajul. Dacă te-ai decis să te tatuezi, trebuie să întrebi „din om în om”, să apelezi la cunoștințe pînă ajungi la cel care îți satisface dorința.
Dacă în cazul tatuajelor durerea e ceva mai mare, în cazul cerceilor durerea e mai mică, iar costul mai scăzut. Dacă vrei să îți faci o gaură în ureche e foarte ușor, și chiar banal. Mai greu e să găsești pe cineva care să îți găurească limba, sprîncena, nasul, buza, sfîrcul sau chiar fesele. O modă a cerceilor nu se poate spune că există ca în cazul tatuajelor, dar oricum cerceii ar trebui să fie cît de cît în locuri originale, ca să fi luat în seamă.
Mulți dintre cei care își fac tatuaje în Bacău la aceste cabinete clandestine, nu cunosc riscurile. Am stat de vorbă cu Adina Botezatu, specialist în boli infecțioase, care ne-a spus că pe lîngă infecțiile care pot apărea la un tatuaj, în cazul în care acesta se face cu instrumente nesterilizate te poți pricopsi cu Hepatita B sau chiar cu virusul HIV. Același lucru este valabil și în cazul cerceilor.
De asemenea, mulți nu știu că aceste accesorii sînt considerate semne particulare și nu sînt aceptate în cariera de militar sau la Academia de Poliție.
Dar dacă cerceii pot fi dați jos foarte ușor, în cazul în care te-ai plictisit de ei sau dacă pur și simplu nu îi mai poți purta, cu tatuajele nu e atît de ușor. O soluție ar fi operția cu laser, dar este foarte costisitoare. Dacă tatuajul e mic, un chirug plastician îl poate scoate fără probleme, însă în cazul tatuajelor mai mari este necesară înlocuirea bucății de piele tatuată cu o grefă de piele din altă parte a corpului.
Dacă nu sînteți siguri că vreți un tatuaj permanent, atunci există soluția unor tatuaje temporare. Acestea se fac cu henna și durează de la trei la șase luni. Dacă nici această soluție nu ți se potrivește, atunci poți recurge la abțibildurile cu tatuaje.
Chiar dacă există multe riscuri, tinerii nu se lipsesc de podoabele lor, ba chiar își fac din ce în ce mai multe, iar numarul celor tatuți sau acelor găuriți de cercei crește.
Am întrebat în stînga și în dreapta, pe cîțiva tatuați, de ce au ales asta. „Am vrut să demonstrez că sînt eu și pot să fac ce vreau cu corpul meu”, a spus Iulia. „Mi-am făcut un tatuaj pentru că am vrut să fiu mai deosibit”, a venit și răspunsul lui Răzvan.
Eu sper că v-am lămurit cît de cît cum stă treba cu tatuajele și cerceii, așa că gîndiți-vă bine le ceea ce vreți să faceți cu corpul vostru. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns