Termloc încearcă să țină în frîu debranșările
• scările de bloc unde sînt debranșate toate apartamentele vor fi decuplate de la rețeaua de alimentare cu agent termic • centralele termice de cartier unde sînt debranșați de la rețea mai bine de 60% dintre abonați vor fi scoase din funcțiune • în acest an, debranșările vor fi permise doar pînă la sfîrșitul lunii septembrie
Febra debranșărilor de la rețeaua de termoficare, de care a fost cuprinsă o mare parte a locuitorilor municipiului Bacău, pare să devină din ce în ce mai greu de controlat. Mii de băcăuani s-au debranșat pînă acum de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic, fie din dorința de a-și monta centrale proprii, de apartament sau de scară, fie din cauza sărăciei. Furnizorii de agent termic sînt primii afectați de avalanșa cererilor de debranșarea. Dintre cei doi furnizori de energie termică din municipiul Bacău, Termloc este singurul care montează centrale de apartament în paralel cu producerea și distribuția în sistem centralizat de agent termic. Ironia face ca tocmai Termloc să fie primul furnizor de agent termic ce trage un semnal de alarmă privind pericolul în care se află sistemul centralizat.
„Dintr-un număr de 27.000 de apartamente aflate, inițial, în evidențele noastre pînă la sfîrșitul lunii iunie, erau debranșate 4.800 de apartamente, ceea ce reprezintă 17,8% din totalul abonaților”, a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul general la SC Termloc SA. El a precizat că au început să devină tot mai dese cazurile în care pe anumite scări de bloc s-au debranșat toate apartamentele. În acest caz, SC Termloc SA va proceda la secționarea branșamentului scării respective. Asociațiile de locatari și proprietari din municipiul Bacău au primit în aceste zile din partea Termloc o serie de precizări privind modul de acțiune în cazul scărilor de bloc debranșate total de la rețeaua de distribuție. Astfel, dacă s-au debranșat toate apartamentele de pe un grup de coloane ale unei scări, pentru a limita pierderile de energie din instalațiile interioare rămase nefolosite, asociația va trebui să remită către Termloc o comandă pentru secționarea acestor coloane. „Sînt foarte mulți locatari care au depus cereri pentru constatarea debranșării, dar nu s-au prezentat pînă acum la noi sau nu au anunțat telefonic dacă au executat sau nu debranșarea. De altfel, sînt și cazuri în care locatarii au depus cererile cu mai multe luni în urmă, dar nu au mai executat debranșarea. Toți aceștia vor trebui să se prezinte la sediul nostru cît mai curînd pentru a-și clarifica situația. În caz contrar, chiar dacă s-au debranșat de la sistemul centralizat, vor figura în continuare în evidențele asociațiilor de care aparțin și vor fi obligați la plata energiei termice”, a mai precizat directorul Dumitru Crîșmaru.
Dacă anul trecut debranșările puteau fi efectuate de către locatarii racordați la sistemul de distribuție al Termloc și în perioada rece a anului, în acest an montările centralelor termice de apartament nu vor mai fi permise decît pînă la data de 30 septembrie. După această dată, Termloc va trece la umplerea instalațiilor și efectuarea probelor la rece. Directorul Crîșmaru a mai avertizat că, în sezonul rece, cît timp în instalații se află agent termic, nu se va permite nici o golire pentru debranșări, pnetru a nu fi afectat confortul termic al celorlalți locatari rămași racordați la sistemul centralizat. O altă noutate pentru acest an o reprezintă decizia Termloc de a scoate din funțiune centralele termice de cartier unde sînt debranșați mai bine de 60% din totalul abonaților. „Motivele pentru care vom trece la rezilierea contractului de furnizare a agentului termic cu restul locatarilor rămași racordați la rețea este legat de pericolul de exploatare și de nerentabilitate a funcționării cetralelor termic în aceste condiții”, a mai precizat Dumitru Crîșmaru. Pînă în acest moment, singura centrală termică ce se află în această situație este CT Șoimului, unde au mai rămas racordați doar 60 de locatari din cei aproximativ 400 de abonați deserviți inițial de această centrală termică. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns