De peste zece ani, pe fostul stadion „Libertății”, din Parcul Cancicov, se lucrează. O clădire impresionantă ca formă și dimensiuni s-a înălțat pe fostul teren de fotbal. Aici va funcționa Complexul de Științe ale Naturii „Ion Borcea”. Lucrările sînt aproape gata, iar muzeografii au început să freamete deja la gîndul mutării.
Probabil puțini dintre băcăuani știu că în depozitul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii „Ion Borcea” din Bacău se află una dintre cele mai mari colecții de botanică din țară. „Este vorba de un tezaur inestimabil ca valoare, ce cuprinde în jur de 500.000 de obiecte de patrimoniu”, ne-a declarat Valentin Lupu, directorul adjunct al Complexului Muzeal „Ion Borcea”.
Nu cu mult timp în urmă, pe numele acestei instituții a sosit o adresă prin care se solicita eliberarea „în cîteva luni” a depozitului aflat peste drum de biserica „Sf. Nicolae”, în clădirea alăturată Teatrului de Animație. Această clădire, care datează din secolul XIX și nu a fost inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu, a fost mulți ani locul propice pentru stocarea colecțiilor aflate în proprietatea Complexului „Ion Borcea”. Însă, terenul viran din spatele viitoarei catedrale „Înălțarea Domnului” va deveni sediul noii primării din Bacău, iar cele două clădiri de acolo urmează a fi dărîmate. Cînd și cum se va realiza acest lucru rămîne de văzut.
„Acolo avem înmagazinată o impresionantă serie de colecții de botanică, rară la nivel național, iar mutarea acestora în noul sediu din parcul Cancicov presupune punerea la punct a mai multor „amănunte”, începînd cu scoaterea umezelii din pereți și terminînd cu mobilierul aferent. Este o treabă complicată, întrucît depozitul e baza muzeului și noi nu ne permitem să facem gafe”, a lămurit lucrurile directorul adjunct. Grijuliu față de soarta depozitului, ca orice om pasionat de munca pe care o desfășoară, Valentin Lupu nu-și poate permite să grăbească pe cei care efectuează lucrurări la viitorul depozit. „Dacă nu sînt parametri respectivi riscăm să pierdem colecțiile, mai ales că multe dintre ele necesită tratamente periodice delicate”, a afirmat el. Așadar, mutarea în casă nouă va fi una dificilă atît pentru muzeografi, cercetători, cît și pentru iubitorii acestui complex muzeal. „Orice pas făcut greșit poate conduce la infestarea uneia sau alteia dintre colecții, așa că nu putem muta patrimoniu doar de dragul mutatului”, a zis Valentin Lupu, care a declarat că vor „debarca” în noul sediu cît de curînd, adică „la toamnă”, cînd se vor rezolva problemele.
Cum între băcăuani a circulat zvonul că va fi mutată și expoziția permanentă de pe str. G. Vrînceanu, directorul adjunct a infirmat acest zvon, susținînd că acest lucru nu se va întîmpla. Mai ales că acum se lucrează la o nouă expoziție temporară, cu un titlu mai mult decît incitant: „Istoria zahărului și a ciocolatei”. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns