Prin tradiție, mulți turiști ce vor să se bronzeze pe litoral preferă hotelului o gazdă. Costă mai puțin și, în plus, îți lasă mai multă libertate. Constanța este, orice s-ar spune, locul ideal pentru așa ceva. Oferă, în plus și avantajul unui mare oraș, așa că petrecerea serilor sau plimbările prin magazine nu mai reprezintă o problemă. Numai că, spre deosebire de anii trecuți, aceasta nu mai e o întreprindere la fel de simplă. Nemulțumiți că nici unui proprietar de apartament nu-i trece prin cap să declare la Poliție, Fisc ori la administrația de bloc pe acei ce-i trec pragul, dar și de faptul că asemenea turiști fac, chipurile, concurență neloială unităților hoteliere, edilii Constanței s-au decis, anul acesta, să pună piciorul în prag. Adică Poliția la intrările orașului, acolo unde-și făceau veacul vînătorii de turiști. În holul și pe peronul gării nu se mai poate zăbovi, iar cei intră în vorbă cu turiștii riscă amenzi usturătoare:
1.400.000 de lei pentru – citiți și cruciți-vă – acostare de persoane. Poliția e omniprezentă, cu dubițe cu tot și nu se sfiește să-și facă
„datoria”.
Dacă totuși ați reușit să păcăliți agerii polițiști – nu e prea greu, ieșiți în piața gării, la standurile de ziare, casete și CD-uri (acestea din urmă piratate, dar la un preț mai rezonabil decît cele originale) – puteți să treceți la treabă. Negocierea unei camere se face în jur de 200.000 de lei pe noapte, dar aveți grijă să fie într-un cartier cît mai apropiat de mare; altfel, ce economisiți la prețul camerei, dați pe mijloacele de transport în comun. Căutați, așadar, Centrul, Peninsula, Bulevardul Mamaia, cartierele Faleza de Nord și Tomis Nord. Față de aceste locații plaja nu este mai departe de un sfert de oră de mers pe jos. Veți avea nevoie, probabil, și de un taxi. În Constanța, tarifele sînt, probabil, cele mai mici din țară – între 4.500 și 5.500 de lei kilometrul, cu 7.000 de lei pornirea. Cum, însă, puțini folosesc aparatul de marcat din dotare, dacă nu v-ați înțeles cu meseriașul încă de la plecare, puteți avea surprize de care nu răspundem. Băcăuanii ar mai trebui să știe că în Constanța – dar nu pe plaje – legumele și fructele sînt mai ieftine decît acasă. De asemenea, vă sugerăm să vă interesați de un loc unde pescarii își vînd, după amiaza, la preț bun, peștele pescuit în aceeași zi. Nu-i căutați în piețe, fiindcă acolo îi caută Poliția.
Iată-ne ajunși pe malul mării. Constanța are două plaje: Modern și Trei papuci. Ambele sînt cu acces gratuit, însă doar prima este dotată cu cele necesare unei expuneri la soare în condiții civilizate. Este situată între Peninsulă și Camera de Comerț, la capătul bulevardului Ferdinand, ce pornește din Piața gării. Are cam douăzeci de hectare și e dotată cu dușuri, terase și scrînciobe pentru copii. Accesul se face pe jos, coborînd treptele de la Camera de Comerț, sau cu autoturismul, prin Peninsulă, pînă la un parking amenajat. Odată ajunși pe plaje, evitați, chiar fățiș, apropierea de cei bronzați de la mama natură. Cei care au găsit o gazdă în cartierul Tomis Nord se pot plimba pe jos pînă în Satul de vacanță și pot face plajă la Mamaia. Automobiliștii ar mai trebui să știe că, în această perioadă a anului, Constanța e ticsită de polițiști, care simt o reală plăcere din a vă vinde „amintiri de la mare”. Nu sînt deloc ieftine, iar motivele pentru care le puteți primi sînt dintre cele mai neașteptate. Mentalitatea lor (li se spune agenți) este aceea că turistul venit la mare cu mașina nu duce lipsă de bani. Un sfat: căutați să evitați marile bulevarde; pe străzile mai puțin circulate nu-i veți vedea nici de sămînță. În plus, veți putea circula fără nici o grijă cu viteza permisă de fluxul mult mai redus decît cel de pe bulevard. Dacă, totuși, ați avut ghinion, nu contraziceți agentul de circulație – oricum, el nu știe mai mult decît vă spune dumneavoastră. Dar cel mai bun sfat pentru automobiliști e să uite că au venit la mare cu mașina. Îi va costa mult mai puțin; orașul este întins, foarte aglomerat și benzina… În plus, în Constanța, traficul mijloacelor de transport în comun este la înălțimea tuturor așteptărilor. Orice comparație cu circulația din Bacău este din start neavenită. Autobuzele, tramvaie și troleibuze – multe dintre ele noi- nouțe – circulă cu o frecvență de invidiat. Prețul a două călătorii urbane este de 11.000 de lei, iar cu maxi-taxi – și acestea circulă foarte bine – o singură călătorie costă 15.000 de lei. (Mircea LUPU)
Lasă un răspuns