• băcăuanii renunță la sistemul centralizat de încălzire din cauza facturilor exorbitante la întreținere
Exasperați de facturile insuportabile pe ce le-au avut de plătit iarna trecută la întreținere, sute de băcăuani continuă se se debranșeze de la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Pentru asta, ei își pun la bătaie toate economiile sau își girează, pentru un împrumut, bunurile mai de preț din casă. Costurile, destul de substanțiale, de altfel, pentru montarea unei centrale de apartament, se amortizează în cel mult trei, patru ani, avînd în vedere că în acest fel se plătesc doar utilitățile consumate efectiv, nu și uriașele pierderi de pe rețea.
Scumpirea din ultima vreme a metrului cub de gaz metan aduce
costurile încălzirii prin intermediul centralelor de apartament ceva mai aproape de costurile actuale ale agentului termic livrat prin sistemul centralizat. Rămînă însă o economie de ceva sute de mii de lei la care se adaugă și prețul substanțial diminuat care trebuie plătit pentru consumul apei calde. În plus, achiziționarea unei centrale termice scutește pe orcine de stresul unei eventuale debranșări de la rețea din cauza neachitării la timp a facturilor de către vecinii rău platnici.
În timp ce debranșările de la rețea devin din ce în ce mai greu de controlat, societatea Termloc este unul din principalii prestatori de servicii în domeniul montării microcentralelor de apartament. „Sîntem o societate prestatoare de servicii. Trebuie să găsim surse colaterale de finanțare pentru a menține în viață unitatea”, a mai precizat Dumitru Crîșmaru. „Nimeni nu îl poate obliga pe un proprietar de apartament să opteze pentru un anumit sistem de alimentare cu energie termică”, a precizat și primarul Dumitru Sechelariu.
Mai trebuie spus că în ultimii ani, sumele alocate de furnizorii de agent termic pentru modernizarea centralelor sau punctelor termice, dar și a rețelelor de distribuție au fost extrem de reduse, ca să nu spunem de-a dreptul inexistente. Dacă pierderile înregistrate pe rețea ar fi fost mai mici, facturile nu ar fi înregistrat acest ritm aberant de creștere, iar opțiunea locatarilor pentru microcentralele de apartament nu ar mai fi fost atît de categorică. Majoritatea
cetățenilor din țările care fac parte din țările Uniunea Europeană,
plătesc pentru serviciile de termoficare cel mult 5-6% din salariul lunar. Asta în timp ce românii racordați la sistemul centralizat, sînt nevoiți să își lase, în lunile de iarnă, aproape un salariu întreg la casieriile asociațiilor pentru a plăti facturile la întreținere. Așa se și explică de ce în ultimii ani furnizorii locali de energie electrică și termică au avut parte de grave probleme financiare, pe de o parte din cauza incapacității de plată a consumatorului și pe de altă parte datorită eternului blocaj finaciar. Soluțiile pentru menținerea viabilității sistemului centralizat de distribuție a agentului termic ar fi încercarea furnizorilor de reducere a pierderilor de pe rețea dar și introducerea sistemelor de contorizare individuală.
Lasă un răspuns