Îndemn la lectură
Profesorul Eugen Șendrea se prezintă cititorilor săi cu două noi cărți, incitante atît prin titluri, cît și prin conținut, stil și fapt istoric. Autorul rămîne, astfel, fidel domeniului pe care-l servește cu pasiune și profesionalism, transformînd în plan literar rezultatele observației. Iată de ce lectura cărților sale este, deopotrivă atractivă și instructivă.
Haiduci vestiți și faptele lor reconstituie, pe baza documentelor, a mărturiile scrise și orale, cîteva dintre figurile unor haiduci care au hălăduit și și-au făcut veacul pe meleagurile băcăuane: Ștefan Bujor – „cel fioros și fără frică”, Ion Darie – „pe care nu-l prinde plumbul”, Mihu – „Păunașul codrilor”, Nicolae Grozea – „cel vestit în țară și cu inima de piatră”, Codrin – „apărătorul săracilor”, dar și pe Grigore Benea, Petrea, Pipa sau Anițoaiei, zis Limbu – „ultimul haiduc”. O lume a fantasticului, în care binele și răul sînt, de fapt, personajele principale.
Prima solie de pace a României întregite (1918) marchează un moment de referință în existența neamului românesc: zborul istoric cu un aparat de tip Farman, de la Bacău la Blaj, al tînărului locotenent aviator Vasile Niculescu și căpitanului aviator Victor Precup. Ei aduceau, pe Cîmpia Libertății, solia românilor trăitori de dincoace de Carpați la Marea Unire. Volumul conține, de asemenea, facsimile ale unor documente de epocă referitoare la evenimentele din iarna anului 1918. Ambele volume au apărut, recent, la editura băcăuană „Egal”. (Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns