• ansamblul băcăuan „Plaiurile Bistriței” a încîntat cu muzica și frumusețea fetelor
Ansamblul „Plaiurile Bistriței” al Casei de Cultură Bacău a fost singurul reprezentant al Romîniei la festivalurile de muzică și dans popular din Polonia, care au avut loc în perioada 3 – 15 iulie.
Manifestările au avut loc în două etape: în perioada 3 – 8 iulie 2002 la Ciechanov, unde a avut loc festivalul „Kupalnocka”, și între 8 – 15 iulie la Sierpc, unde românii au cîștigat la festivalul „Kasztelania” un trofeu pentru prestația deosebită și varietatea costumelor naționale care au impresionat publicul. Formația băcăuană a fost alcătuită din 24 de dansatori cu vîrste cuprinse între 14 – 22 de ani, selectați special pentru festivalurile de peste hotare.
În afara celor două festivaluri menționate, spectacole au mai avut loc în mai multe orașe poloneze -Glinojeck, Plonsk, Chiechenow, Serock, Sierpc – și au cuprins de la parade stradale pînă la manifestări în aer liber cu muzică și dansuri populare, atît din Moldova, cît și din alte zone ale țării: Oltenia, Oaș, Ardeal.
Ansamblul „Plaiurile Bistriței” a concurat cu ansamblurile populare din Polonia, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Spania. S-a evidențiat la vioară Costică Babașa, iar ca solist vocal a fost remarcată interpreta de muzică populară din Ardeal, Maria Șelaru. De asemenea, a fost evidențiată și frumusețea româncelor la un concurs de miss, la care Leona Turculeț a obținut locul al doilea.
Succesul băcăuanilor se datorează atît prestației de ansamblu, dar și coregrafului Teodor Druică, îndrumătorului Mitică Pricopie și conducătorului de grup Doru Ridel. Ca prezență scenică, a fost unul dintre cele mai bine cotate amsambluri participante, avînd cîte un costum popular pentru fiecare zonă reprezentată. (Raluca BLĂNARU, Roxana POPA)
Lasă un răspuns