Virgiliu Băncilă a fost numit administrator special la Chimcomplex SA Borzești. Funcție care se adaugă celor de președinte al Consiliului de Administrație și director general. Funcția de administrator special a fost cretă de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) special pentru societățile comerciale aflate în curs de privatizare. Prima numire în această funcție la marile întreprinderi oneștene a fost la Carom, unde administrator special este Marin Badea. Dacă în cazul Carom s-a preferat ca funcția de administrator special să fie ocupată de altă persoană decît președintele Consiliului de Administrație, la Chimcomplex s-a ales varianta unei singure persoane pentru cele doua funcții de conducere.
Virgiliu Băncila este, însa, mult mai interesat de rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea decît de noua funcție.
Cea mai mare lovitură pentru chimiștii oneșteni a fost prăbușirea prețului sodei, la export. În luna aprilie, pe piața externă se oferea un preț de 25 – 30 dolari SUA pentru o tonă de sodiu, în timp ce limita de rentabilitate este de 120 dolari tona. Principala cauză a fost criza industriei aeronautice, imediat după atentatul din 11 septembrie. Soda produsă de oneșteni era folosită ca materie primă pentru fabricarea aluminei, la rîndul ei materie primă pentru aluminiu, material de bază la construirea avioanelor.
„Crizele care lovesc economia americană se resimt în Europa după aproape o lună, la fel și în cazul revigorării economice”, afirmă Virgiliu Băncilă. O criză similară cu cea de acum pe piața externă a sodei a fost în 1999, dar atunci prețul acesteia a scăzut de la 200 dolari la 130 dolari tona, adică puțin peste limita rentabilității.
De aceasta dată scăderea a fost drastică. Mai mult, Chimcomplex nici nu beneficiază de avantajele pe care le au producătorii de sodă din Occident. Virgiliu Băncilă a dat exemplul Spaniei, unde producătorii de sodă plătesc energia electrică cu șapte dolari MW, în timp ce oneștenii suportă un tarif de 30 dolari MW. În această situație, spaniolii și-au putut permite să vîndă toată producția de sodă unei companii americane, cu zece dolari tona.
Pe fondul scăderii prețului produselor și al creșterii prețului la energie electrică, Chimcomplex a ajuns să datoreze peste 80 de miliarde de lei către Electrica SA, care a dispus, timp de cîteva zile, sistarea energiei electrice. S-a reușit achitarea unei părți din datorie și reluarea furnizării energiei, unrmînd ca, în cîteva săptămîni, să se achite încă 50 de miliarde de lei, printr-un credit bancar.
O alta explicație a crizei Chimcomplex este ritmul în care conducerea societății a fost nevoită să achite o serie de datorii. Au fost platite două milioane de dolari, sumă împrumutată de la BRD drept capital de lucru, au mai fost achitate 3.5 milioane dolari dintr-un alt credit, contractat cu fostul Bancorex, la care s-au adăugat alte 900.000 dolari dintr-un alt credit. „Numai în ultimul an am plătit trei milioane de dolari, bani care au fost scăzuți din capitalul de lucru al societății”, ne-a declarat Virgiliu Băncilă.
Una dintre primele măsuri luate de conducerea societății a fost lansarea unui program de austeritate, care a dus la scăderea cheltuielilor generale de la zece miliarde de lei lunar la șapte miliarde. „Ținta urmărită a fost reducerea cheltuielilor cu 30% și, dacă vom reuși să ne menținem la șapte miliarde lunar, înseamnă că ne-am atins obiectivul”, a afirmat Virgiliu Băncilă. (Cristian BIBIRE)
pe raster:
APAPS menține intenția de a privatiza Chimcomplex
Direcția Privatizare din cadrul Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului a anunțat, printr-un comunicat de presă remis la sfîrșitul săptămînii trecute, că derulează în continuare negocieri pentru un număr de societăți comerciale din portofoliul său lansate la privatizare prin forțe proprii. Printre acestea a fost prezentată și societatea Chimcomplex Borzești, pentru care procesul de privatizare se pare că a intrat din nou într-un punct mort, după ce de ea s-au interesat mai mulți investitori, dintre care doi au și venit să discute concret condițiile de preluare a pachetului majoritar de acțiuni de la APAPS. Aceștia sînt o firmă a fraților Cristescu din Timișoara, cunoscuți oameni de afaceri în zonă și în toată țara, precum și firma A1 Impex srl Cluj – Napoca.
Chimcomplex Borzești are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor chimice anorganice și organice de bază, a materialelor plastice primare, a pesticidelor și a altor produse agrochimice și comerțul cu ridicata al produselor chimice și a altor produse. Societatea are un capital social de 179 de miliarde de lei, iar pachetul APAPS numără peste 3,6 milioane de acțiuni, care reprezintă 51 de procente din capitalul social. Ceilalți acționari importanți la Chimcomplex sînt Societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău, cu aproape 40% din capitalul social, și un grup de persoane fizice, cu peste 9% din acest capital.
Pentru toate societățile comerciale aflate în negocieri, care vor fi privatizate prin forțe proprii – precizează comunicatul APAPS -, s-a trecut de faza analizei documentelor de participare, iar în prezent se desfășoară, cu ofertanții admiși, negocieri pe baza ofertelor depuse în vederea stabilirii cumpărătorilor.Președintele Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, ministrul Ovidiu Mușetescu a declarat că reprezentanții instituției pe care o conduce se vor concentra asupra finalizării, în cel mai scurt timp posibil, a tranzacțiilor a căror negociere se află, în prezent, în derulare. Termenul de valabilitate a anunțului pentru privatizarea Chimcomplex expiră în septembrie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns