Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău îi pune pe procurorii care au depășit plafonul de cheltuieli la convorbirile telefonice efectuate de pe aparatele instituțiilor în care lucrează trebuie să scoată bani din buzunare. Decizia de imputație din 3 iunie 2002, emisă de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău, îi obligă pe procurori să plătească anumite sume ce reprezintă plata convorbirilor telefonice din perioada septembrie – noiembrie 2001.
Nefiind de acord cu decizia parchetului, procurorii au depus contestație, cerînd Tribunalului să se anuleze hotărîrea. Astfel, 72 de procurori salariați ai Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel, ai Parchetului de pe lîngă Tribunal și ai Parchetului de pe lîngă Judecătorie contestă această decizie considerînd că „în perioada septembrie – noiembrie, toate convorbirile telefonice au fost efectuate în interesul serviciului și cu aprobarea conducerii. Datorită volumului mare de activitate și pentru soluționarea operativă a lucrărilor penale aflate pe rolul acestor instituții, nu a fost posibilă încadarea costului convorbirilor telefonice în plafonul de cheltuieli”, se arăta în contestația depusă la Tribunalul Bacău.
Listele cu procurorii nemulțumiți precum și sumele pe care le datorează sînt depuse la dosarul ce se află pe rolul instanței. Se pare că cel mai mare volum de activitate l-au avut procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel, care au de plătit sume mult mai mari față de ceilalți procurori. Recordul îl deține Gabriel Isăcescu, căruia i s-a imputat 768.000 de lei, lista continuînd cu alți procurori care au telefonat în interes de serviciu, sumele variind între 400 – 700.000 de lei, făcînd excepție Mihaela Filip, care nu a fost lungă la vorbă și are de plătit doar 158.000 de lei. La Parchetul de pe lîngă Tribunal, sumele sînt cu mult mai mici, variind între 100 – 286.000, iar aici recordul îl deține Jan Scurtu, cu 286.000 de lei. De doar 41.000 de lei a vorbit Andrei Vizitiu de la același Parchet. Ultimii dintre procurorii nemulțumiți sînt cei de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bacău, care au de plătit între 100 – 277.000 de lei. Prim procurorul Parchetului de pe lîngă judecătoria Bacău, Codruț Olaru, a telefonat de 277.000 de lei, deținîd recordul în instituție, față de Daniel Osiu, care a ridicat receptorul doar de 37.000 de lei. Procesul celor 72 de procurori din Bacău este considerat litigiu de muncă și se află pe masa instanțelor judecătorești, care va hotărî dacă va anula sau nu decizia Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău. (O.B.)
Lasă un răspuns