• șase familii din Podu Turcului și-au pus speranța în ajutoarele de la guvern • ei au avut de suferit în urma inundațiilor care s-au produs la sfîrșitul lunii mai
La sfîrșitul lunii mai, ploile abundente au lovit și localitatea Podu Turcului, unde au inundat șase gospodării, provocînd mari pagube materiale familiilor respective. Casele celor șase păgubiți erau situate în preajma pîrîului Bădeasa, care s-a transformat în cîteva clipe dintr-un firicel de apă în coșmarul localnicilor. „În după amiaza zilei de 30 mai, cerul s-a întunecat deodată. Ziceai că era noapte. Ploaia s-a dezlănțuit cu trăznete și fulgere. Eram acasă cu soția, cînd apa a intrat peste noi în casă. Am încercat să o scoatem cu găleți și să punem haine pe la uși, dar n-am izbutit”, ne-a spus unul dintre sinistrați, Toader Rusu. El are 74 de ani și împreună cu soția lui au pensii care totalizează trei milioane de lei pe lună. În urma ploilor torențiale, casa a fost inundată total. „Pereții din partea de nord ai casei s-au fisurat și există oricînd pericolul prăvălirii lor”, ne-a mai spus bătrînul. Au mai fost afectate beciul, baia, bucătăria. „Vina aparține vecinului Gheorghe Lehănceanu, care a dărîmat două case de lîngă noi. Acestea au avut beciuri, dar vecinul nu le-a astupat, rămînînd niște găuri. Apa s-a strîns în ele, s-a infiltrat în demisolul nostru și a bușit în casa noastră”, ne-a spus și Elena Rusu. Pentru familia bătrînilor, Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) Bacău a propus, în urma anchetei sociale, un ajutor de urgență de 10 milioane de lei. În aceeași situație se află și familia lui Iordache Anghelina. Casa lor a fost inundată în totalitate, iar peretele casei este acum sprijinit cu bîrne și butuci pentru a sta în picioare. Pe lîngă aparatura casnică și mobilierul distrus, apele au mai ucis și 19 pui de găină. Soții Anghelina trec a doua oară printr-o calamitate. „Nu sînt încă doi ani de cînd casa ne-a fost incendiată. Atunci n-am solicitat sprijin financiar și ne-am descurcat din salariul meu de ceasornicar și al soției. Acum a venit peste noi apa”, ne-a spus, resemnat, ceasornicarul din Podu Turcului. După estimarea pagubelor, pentru ei, DGMSS Bacău a propus un ajutor de 30 de milioane de lei. Nici Aneta Ioachim, o bătrînă de 88 de ani, n-a fost ocolită de potopul de apă. Pentru casa ei bătrînească i s-a estimat o pagubă de opt milioane de lei.
Maria Balcan are cinci copii de crescut și trebuie să se descurce singură. Veniturile familiei nu depășesc două milioane și jumătate. „Apa mi-a stricat pereții laterali ai casei. Rezistența locuinței a scăzut datorită infiltrațiilor și îmi este frică să mai stau cu băieții în ea. Nu am bani că să fac reparații. Copiilor le trebuie haine și mîncare, rechizite la școală și nu pot face față acestor cheltuieli”, își descarcă amarul femeia. Banii propuși la guvern pentru ei sînt în sumă de 15 milioane de lei. Alte două familii, Neculai Renta și Gabriela Buruiană se confruntă cu aceeași problemă. Apa le-a distrus și lor o parte din locuință. Pentru prima familie, DGMSS Bacău a propus o sumă de 20 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, mult mai afectată, 50 de milioane.
„Noi am încheiat anchetele sociale. Dosarele vor trebui să treacă pe la Primărie și Prefectură spre o avizare prealabilă, apoi pe la ministerul de resort și apoi la guvern”, ne-a declarat Neculai Cucu, director asistență socială la DGMSS Bacău. Rămîne de văzut cît va primi fiecare sinistrat și dacă acești oameni nu vor trebui să aștepte mult și bine pînă vor sosi fondurile care le-au dat atîtea speranțe. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns