• comisarul șef Pavel Albu estimează că evazioniștii din domeniul petrolului din județul Bacău au produs această gaură numai în ultimii cinci ani
Afacerile cu petrol, lemn și alcool continuă să se situeze pe primele locuri în ce privește evaziunea fiscală din județul Bacău. Remarca aparține comisarului șef al Gărzii Financiare Bacău, Pavel Albu, și a fost făcută la Comisia de Dialog Social desfășurată ieri. Pavel Albu estimează că, în ultimii cinci ani, bugetul statului a primit în județul nostru, numai din afacerile cu petrol, o lovitură concretizată în peste 1.000 de miliarde de lei. Produsele petroliere, lemnul și alcoolul reprezintă principalele mărfuri aflate în atenția evazioniștilor. Bunurile sînt purtătoare de accize și alte taxe, iar principala preocupare a celor care vor să înșele statul este cum să facă să nu achite banii la buget. Prin neplata unor importante sume, evazioniștii au realizat și realizează profituri semnificative. Cu bani negri în buzunar, ei pot mitui în stînga și în dreapta și, de aici, corupția care înflorește.
Procedeul este de-acum cunoscut: administratori de firme, adeseori dubioși, realizează tarnzacția, nu achită taxele la stat și apoi cesionează acțiunile firmei către o persoană, de obicei străină, care nu este de găsit. Paguba o resimțim cu toții. „Uneori se întîmplă să existe distanță între momentul în care noi descoperim evaziunea și momentul cînd a avut loc fapta. Noi întocmim dosarul, îl înaintăm organelor de urmărire penală, care pot avea surpriza ca constate că patronul nu mai este în țară sau că firma a fost cesionată. Avem un fond de pagube aduse bugetului de stat, de aproximativ 400 de miliarde de lei, pentru care nimeni nu a răspuns”, a spus Pavel Albu. El le-a povestit membrilor Comisiei de Dialog Social un caz recent, cînd Garda Financiară a intrat pe firul unei afaceri ilicite, a ridicat documentele de la sediul firmei și, în timp ce comisarii puneau cap la cap documentele pentru a stabili valoarea pagubei, patronul și-a vîndut firma și a întocmit inclusiv un proces verbal de predare a arhivei către noul administrator. Comisarul șef se plînge și de o legislație prea permisivă, care lasă posibilitatea ca, în cîteva zile, hoții să poată găsi o portiță pentru a înșela bugetul și așa subțire al statului.
Noile prevederi legale, apărute de cîteva zile, schimbă puțin lucrurile. Acțiunile nu mai pot fi cesionate și nici sediul social al unei firme nu mai poate fi schimbat, dacă administratorul nu prezintă la oficiul registrului comerțului un certificat din partea finanțiștilor, din care să reiasă că societatea nu este datoare cu impozit pe profit. Pavel Albu consideră că prevederea ar trebui extinsă și spre alte taxe. De altfel, membrii Comisiei de Dialog Social au ajuns la concluzia că eventualele propuneri legislative care se fac în cadrul ședințelor ar trebui înmînate parlamentarilor de Bacău, care le-ar putea susține în Parlament. Pentru ca acest lucru să fie posibil, s-a luat decizia ca viitoarele întîlniri ale comisiei să se desfășoare vinerea și la aceastea să fie invitați senatorii și deputații. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
Alcoolul, cea mai mică pacoste din județ
Singurul domeniu în care evazioniștii din județul Bacău par să nu fi dat lovitura este cel al alcoolului. Asta poate și pentru că, în domeniul alcoolului, a existat „cea mai dinamică legislație”, după cum remarca comisarul șef Pavel Albu. În județul Bacău există un singur producător de alcool, în comparație cu județul Iași, unde sînt 12 firme care scot pe piață acest produs, sau cu Botoșani, unde funcționează 14 fabrici de alcool. Afaceriștii locali par să fi pierdut competiția, la concurență cu județele vecine, ceea ce a diminuat serios interesul pentru afacerile cu alcool. La noi, nu și în restul țării.
Lasă un răspuns