Agitație mare, ieri, la Primăria Comănești, unde cu greu puteai să găsești un loc de parcare. Primarul Dorinel Miron și-a întîmpinat oaspeții în prag, mai ales că holurile primăriei au fost neîncăpătoare de atîta lume. Nu vreun protest al nevoiașilor veniți să solicite ajutorul minim garantat a fost de vină, ci sărbătoarea pregătită cu atenție de edilii orășelului de munte. Ieri, la Comănești, s-au serbat 50 de ani de la ridicarea localității la statutul de oraș. Au venit să se bucure alături de comăneșteni deputații Minodora Cliveti și vasile Miron, senatorul Nicolae Sersea, Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Ailincăi, primarul de Moinești, foști primari ai localității sau fii ai locului.
La deschiderea oficială a manifestării, care a avut loc la Muzeul Ghika, profesoara Mioara Popa a făcut un scurt istoric al localității, care și-a legat destinul, mai bine de două veacuri, de numele boierilor Ghika. În 1836, la Comănești se scotea cărbune, iar în 1904 începuse deja extracția petrolului. Prima școală a funcționat încă din 1860, în 1903 a fost deschisă Gara Comănești, iar în 1952 s-a deschis spitalul din localitate. Deputatul Vasile Miron a trecut și el în revistă dezvoltarea urbei, dar și destinul familiei Ghika. Cei prezenți și-au adus aminte de personalitățile politice sau culturale născute în Comănești, de vizitele importante care au avut loc de-a lungul anilor, de întîmplări cu haz. La cei 89 de ani ai săi, profesorul pensionar Gheorghe Podoleanu le-a solicitat autorităților să nu se preocupe doar de dezvoltarea economică a orașului, ci să aibă în vedere și aspectele culturale.
Din păcate, eforturile pentru ca sărbătoarea orașului să iasă bine au avut un mare dușman: ploaia, care cădea mărunt ieri, din niște nori care nu prevesteau nimic bun. Fanfara de suflători a minerilor, renumită pentru repertoriul său, nu a avut ieri dimineață parte de spectatori. Oamenii treceau grăbiți, ascunși sub umbrele. Călușeii și mașinuțele erau spălate de ploaie și unul dintre organizatori ne-a mărturisit că s-a gîndit la orice, numai că o să vină potopul, nu. Chair dacă meteorologii nu le dau pra multe motive de optimism comăneștenilor, manifestările prilejuite de împlinirea a 50 de ani de existență a orașului continuă astăzi, de la ora 10,00, cînd, la Biblioteca orășenească va avea loc o prezentare de carte și un spectacol, „Scenete”, de I.L. Caragiale. De la orele 16,00, pe scena amenajată în centrul orașului vor evolua Elevii Liceului din Comănești, formații de folclor din Comănești și Asău și laureații festivalului de muzică ușoară pentru copii „Ti Amo”. De la orele 21,00 va concerta formația Etni, iar de la orele 22,00 va avea loc o discotecă.
Duminică, de la ora 9,00, copii se pot întrece într-o competiție de desene pe asfalt, de la ora 10,00, pe stadionul orașului, va avea loc „Crosul tineretului”, la ora 12,00 vor fi omagiate mai multe familii din localitate, pentru ca, de la ora 15,00, să înceapă un nou spectacol în aer liber, la care sînt invitați Ansamblul „Busuiocul” Bacău și soliștii Laura Lavric și Anton Achiței. De la orele 21,00 – concert „Romania”, iar seara se va încheia cu un foc de artificii. Totul e să nu mai plouă. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns