• majoritatea provin din petroliștii disponibilizați de la Schela Moinești
Cu cei peste zece mii de locuitori, împînziți în 13 sate, comuna Poduri este considerată una dintre cele mai mari din județ. Valul de disponibilizări din ultimii ani de la Schela de petrol din Moinești și de la alte societăți foste de stat au făcut ca, în acest moment, peste un sfert dintre locuitori să fie șomeri sau să nu aibă nici o sursă de venit. „În ciuda numărului mare de solicitări, spune primarul Ion Dobrovăț, am reușit să fim la zi cu plata ajutoarelor sociale. Mîna de lucru am folosit-o pentru modernizarea drumului Poduri-Valea Șoșii, pe o porțiune de cinci kilometri, lucrare ce ne costă cam un miliard de lei. Totodată, am început lucrările pentru construirea unui nou pod peste Tazlău, între Rusești și Găzărie, unde lucrează, pe lîngă personalul calificat, mulți beneficiari de ajutor social”.
În proiectul de investiții al primarului din Poduri mai figurează și racordarea comunei la rețeaua de gaze și realizarea aducțiunii de apă, investiție ce urmează să fie pusă în practică printr-un program SAPARD și din fondurile alocate de la Consiliul Județean.
În Poduri nu există societăți comerciale cu profil de producție, care să poată aduce fonduri proprii la bugetul comunei, practic singurii bani care intră în vistieria consiliului local provenind din taxele anuale plătite de cei peste 300 de cărăuși înregistrați și de la micii comercianți. În ciuda acestui fapt, deși mai sînt cîteva luni bune pînă la iarnă, primăria a asigurat deja necesarul de lemne pentru cele zece școli și 11 grădințe de pe raza comunei. „Cea mai mare problemă rămîne însă renovarea acestor localuri. Școala din Valea Șoșii are peste o sută de ani, stă să se dărîme, și nu avem bani nici măcar pentru consolidare”, mai spune primarul Dobrovăț. Același lucru se întîmplă și în cazul fostelor cămine culturale, în număr de trei, care au ajuns adevărate ruine și unde, cîteodată, mai are loc și cîte o discotecă. (Fl. CRĂCIUN)
Lasă un răspuns