• structura de rezistență a pavilionului a fost afectată de infiltrațiile conductelor sparte • saloanele și grupurile sanitare sînt pline de igrasie și, la fiecare ploaie, pacienții stau cu ligheane în saloane
Secția Spitalului Județean în care sînt tratate bolile dermato-venerice este măcinată de cîțiva ani buni de fisuri adînci ivite în pereți, în structura de rezistență a clădirii, dar și de igrasie și putregai. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, construcția care adăpostește din anul 1962 secția respectivă se scufundă în pămînt, întrucît fundația este și ea deteriorată de inflitrațiile apei și a aburului care țîșnesc din țevile sparte din subsol. Anul acesta, în toamnă, va sosi scadența tuturor acestor neajunsuri acumulate în timp din cauza lipsei banilor pentru reparații capitale. Și aceasta întrucît autorizația temporară de funcționare a spitalului va expira peste cîteva luni. Pentru a putea fi autorizată definitiv, secția Dermato-Venerice trebuie să fie igienizată. „Pentru igienizare și schimbarea instalațiilor sanitare s-a oferit fundația Betania să ne ajute. Ne-a spus însă că ei nu pot face lucrări de curățenie pe o clădire care stă să se dărîme și să ne ocupăm noi de consolidarea imobilului. Pentru proiectele de consolidare am primit o sponsorizare din partea General Proiect, dar pentru autorizațiile de construcție, materialele de construcție și manopera efectivă a lucrării nu avem nici un ban. Pentru a consolida clădirea, care într-un colț se scufundă deja, ne-ar trebui cîteva zeci de milioane de lei”, ne-a declarat dr. Cristina Stănescu, șeful secției Dermato-Venerice.
Cum spitalul nu are acești bani, secția nu are șanse să fie consolidată vreodată. Și, cum fără reconsolidare, secția nu poate fi nici igienizată, pavilionul Spitalului Județean în care sînt internați bolnavii cu afecțiuni de piele și boli cu transmitere sexuală ar putea ajunge cît de curînd în stradă. Cu fiecare zi care trece, secția se degradează și mai tare. Grupurile sanitare sînt închise periodic pentru reparații, iar saloanele încep și ele să se împuțineze. „De la ploile din ultima vreme, două saloane au fost închise, pentru că pereții sînt plini de igrasie și infiltrații. Cît de curînd, un alt salon urmează să fie și el scos din circuit. Pentru a ne putea păstra totuși numărul de paturi, am înghesuit paturile scoase din saloanele închise în cele care mai pot fi totuși folosite”, a continuat dr. Stănescu. Pe lîngă faptul că fiecare ploaie pătrunde în interiorul secției întrucît hidroizolația acoperișului s-a deteriorat și ea, clădirea mai este amenințată de un alt pericol. La un posibil cutremur de magnitudine mare, clădirea Dermato-Venerice se poate prăbuși peste pacienți și personalul medical de îngrijire. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns