Un ultim control desfășurat de inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Bacău a vizat calitatea și comercializarea produselor de cofetărie, patiserie și a ouălelor. Controlul s-a desfășurat la 28 de agenți economici din Bacău și județ. Inspectorii OJPC au constatat că unii agenți economici nu dețineau avizele de transfer de la unitățile de producție la magazinele de desfacere, astfel că nu se putea verifica lotul de produse, data fabricației și termenul de garanție. La o firmă din Bacău au fost descoperite aproape șapte kilograme de prăjituri cu termen de valabilitate expirat, care au fost distuse. Deși condițiile de comercializare sînt foarte stricte și prevăd o temperatură maximă de 17 grade Celsius, șapte agenți economici depozitau ouă la temperatura mediului ambiant sau în vitrine frigorifice care nu funcționau.
Apetisantele prăjituri sau plăcinte se produc de multe ori în condiții sanitare îndoielnice. La unele laboratoare, prăjiturile sînt depozitate direct pe jos, spațiile de producție sînt neigienizate, pavimentele și mesele de lucru, murdare. „În urma acestui control s-au încheiat 28 de procese verbale de constatare a contravenției. Agenții economici depistați cu abateri au fost sancționați cu amenzi ce însumează 116 milioane de lei”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspector șef la OJPC. Pentru a evita pericolul îmbolnăvirii, consumatorii ar trebui în această perioadă de vară să evite consumul produselor de patiserie și mai ales a prăjiturilor cu cremă, care trebuie consumate în 24 de ore de la data fabricației. (M.B.)
Lasă un răspuns