Datele parțiale ale recensămîntului populației, din luna martie a.c., relevă mutații importante în structura confesională a locuitorilor din județ. A scăzut numărul celor ce s-au declarat creștini ortodocși, în timp ce a crecut numărul celor din alte religii.
Considerați că sînt doar simple schimbări de opțiune sau are loc un proces susținut de convertire?
Ionel Șișcă, 51 de ani, mecanic: „Eu ortodox m-am născut, așa vreau să și mor. Mie nu mi se pare normal ceea ce se întîmplă. Pentru mine unul există doar două religii: ortodoxismul și catolicismul”.
Anonim: „Probabil alții asta simt, că se înțeleg mai bine cu cei din alte secte. Dar cred că fac acest lucru pentru unele avantaje ce le oferă aceste religii, nu neapărat numai financiare”.
Puiu Popovici, 50 de ani, actor: „Motivul este de multe ori avantajul pe care îl oferă aceste religii pentru cei ce au o situație financiară precară, pentru ce-i ce-și doresc să obțină astfel un loc de muncă. În principal, atracțiile financiare sînt motivul pentru care unii dintre noi se convertesc la alte religii, dar nu cred că e vorba de o convertire generală”.
Elena Ceaunaș, 34 de ani, vînzătoare: „Eu una nu mi-aș părăsi religia pentru nimic în lume. Nici pentru o căsătorie nu cred că m-aș converti, asta pentru că așa simt eu. Cei ce fac asta sînt lipsiți de verticalitate. Nu sînt de acord cu așa ceva.
Elena Vasilenciuc, 60 de ani, pensionară: „Depinde dacă cei ce se convertesc pentru anumite avantaje financiare la diferite religii, care de fapt sînt secte, pentru că nu le putem numi religii. Eu una îi condamn. Eu sînt catolică, așa m-am născut și așa voi și muri. Poate că cei tineri sînt mai tentați de aceste secte, poate că de multe ori din neștiință”.
Lucia Ionescu, 29 de ani, casnică: „Eu nu am nimic împotriva celor ce se convertesc. Fiecare are dreptul liber de a-și alege religia pe care o crede cea mai potrivită persoanei lui. Nu cred că putem vorvbi de o convertire. Mie mi se pare normal să se întîmple așa ceva”.
Lasă un răspuns