• Dealul Muncelui din Cireșoaia s-a prăvălit peste șosea
• gospodăria aflată la cîțiva metri de versant este în pericol de a se prăbuși • circulația în zonă se face pe un singur fir • familia care are casa în zona unde s-a surpat pămîntul trebuia să primească o casă nouă, dar imobilul n-a mai fost terminat
Furtunile și ploile torențiale din ultimile zile au afectat și satul Cireșoaia, aflat la cîțiva kilometri de orașul Slănic Moldova. În noaptea de sîmbătă spre duminică, dealul Muncelului a luat-o pur și simplu la vale, acoperind aproape toată șoseaua care trece prin apropiere. „Era în jurul orei 2.00, cînd am auzit zgomote puternice afară. Un vuiet asurzitor se auzea parcă din pămînt. În cîteva secunde, toate ușile casei s-au deschis larg. Abia ce am apucat să ieșim afară, cînd a început să se miște pămîntul. Am crezut că e cutremur, însă ne-am dat seama mai apoi că a plecat dealul”, ne-a declarat Simona Merchez, și acum îngrozită de cele trăite. Dealul a alunecat pe o porțiune de peste zece metri, astfel că în vîrful versantului au rămas adevărate cratere, iar copacii aflați pe coastă au fost scoși din rădăcini. Stîlpul de electricitate ce se afla la poalele dealului a fost acoperit de pămînt, iar gardul unei gospodării a ajuns pînă în șosea. Tot acest dezastru s-a petrecut în cîteva minute, iar oamenii locului, îngroziți de cele ce vedeau, nu știau pe unde să se mai adăpostească. „Am ieșit repede din casă și, la doar cîțiva metri de mine, pămîntul aluneca la vale. Gardul și cotețul cîinelui au ajuns aproape de stradă. Casa s-a mișcat de cîteva ori, însă pînă acum a rezistat”, ne-a povestit Francisc Bogătoiu, proprietarul casei aflate la cîțiva metri de versantul care s-a prăbușit.
Timp de cîteva ore, circulația în zonă a fost oprită, pentru a se evita producerea unor accidente. Autoritățile locale și reprezentanții Protecției Civile s-au deplasat în zona calamitată pentru a stabili măsurile ce urmau să fie luate pentru reluarea circulației. Ieri, angajații de la societatea Drumuri Județene se chinuiau să deblocheze șoseaua, însă circulația se face tot pe un singur sens, pentru a evita accidentele în cazul unei noi alunecări de teren.
Nu este pentru prima dată cînd pămîntul de la Cireșoaia o ia la vale. Unul dintre efectele cutremurului devastator din 1977 a fost prăbușirea dealului Muncel, eveniment în urma căruia o casă a fost distrusă și alte gospodării grav afectate. După 21 de ani, în 1998, ploile torențiale au făcut ca dealul să se surpe, iar gospodăria aflată la cîțiva metri de versant să fie grav avariată, zona fiind declarată sinistrată. Proprietarilor casei, familia Bogătoiu, li s-a promis o altă locuință realizată cu ajutoare financiare de la bugetul de stat.
Casă promisă n-a fost terminată nici pînă azi
După inundațiile din luna iunie 1998, cînd gospodăria familiei Bogătoiu a fost grav avariată, Consiliul Județean le-a promis oamenilor că le va construi o casă. Au trecut mai bine de patru ani, iar locuința încă nu a fost finalizată. „În vara anului 1998, au venit oficialități din Bacău și București și ne-au promis că ne vor da o locuință. Am fost de acord să ne mutăm, însă am tot așteptat să ni construiască casa”, ne-a povestit Francisc Bogătoiu.
Primăria orașului Slănic Moldova le-a oferit oamenilor un teren pe care să se construiască imobilul, dar, pentru că pămîntul era tot într-o zonă cu alunecări, ei au renunțat. „Avem un teren în comuna Tîrgu Trotuș și ne-am hotărît să ne facem casă acolo, pentru că era mai sigur. Terenul aparținea mamei mele și ea a fost de acord să ni-l cedeze”, ne-a declarat Francisc.
După cîteva luni de la inundații, proprietarii casei avariate au fost obligați, sau cel puțin așa susțin, să semneze procesul verbal de primire a locuinței, deși aceasta nu era finalizată. „Ne-au construit o căsuță în care trebuia să locuim cinci persoane. O cameră, o bucătărie și un hol de cîțiva metri pătrați. Lucrarea nu era finalizată, casa avea numai pereții ridicați și o parte din acoperiș. Am semnat procesul verbal pentru că autoritățile ne-au obligat. Spuneau că vor pierde banii alocați de stat dacă nu semnăm”, a mai adăugat bărbatul. Casa construită are cîțiva pereți din bolțari și un acoperiș, care au rămas nefinalizați pînă în prezent. Neavînd unde să se se mute, familia Bogătoiu locuiește în casa ce stă să se prăbușească. Autoritățile locale din comuna Tîrgu Trotuș nu au dorit să comenteze acest caz. (Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns