• Comisia de fond funciar din Colonești a făcut prima ședință din acest an abia vinerea trecută • primarul din Helegiu nu a urmărit felul cum se fac validările în teren și riscă să fie suspendat din fruntea comisiei locale de fond funciar
Punerea în posesie a cetățenilor și eliberarea titlurilor de proprietate este una dintre prioritățile șefilor din județul nostru. Ei și-au propus ca, pînă la sfîrșitul acestui an, să elibereze cel puțin 90% dintre titlurile de proprietate și să aducă această activitate cît mai aproape de final. Din păcate, intențiile par să nu coincidă cu ceea ce vor primarii. Ei au dat dovadă pînă acum de o nepăsare soră cu nesimțirea, lucru dovedit de faptul că sînt comune în care comisiile locale de fond funciar n-au făcut în acest an nici măcar o ședință în care să discute chestiuni legate de pămînt.
Probleme majore sînt în mai multe localități, însă două comune se detașează dintre toate. La Colonești, primarul propune de cîteva luni tot felul de programe, dar nu respectă nici unul dintre ele. La o ședință a Comisiei Județene de fond funciar, desfășurată cu aproape o lună în urmă, primarul Marian Faleș a venit cu un nou program, dar nici atunci nu părea convins că va putea atinge obiectivele. Cînd a fost întrebat de Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, dacă planul e realizabil, primarul Faleș a recunoscut că nu este. Întrebat de ce n-a făcut nimic pînă acum și de ce se întîrzie eliberarea titlurilor de proprietate, primarul din Colonești a ridicat din umeri. Noroc de secretarul primăriei, care s-a ridicat și a încercat să dreagă busuiocul. Mai mult, el și-a luat angajamentul că se vor pune pe treabă. Atitudinea mieroasă a secretarului era de înțeles: comisia locală de fond funciar din Colonești nu a făcut în primele luni ale acestui an nici o ședință. Gheorghe Hură ne-a spus că abia vinerea trecută a avut loc o întîlnire pe această temă, care s-a soldat și cu un proces verbal. În rest, nimic.
Dovadă că reprezentanții primăriei din Colonești n-au chef de treabă este că marți, 6 august, Gheorghe Hură a vrut să meargă în comună să discute cu primarul. „Nu l-am găsit, dar după aceea m-a sunat el și i-am spus că vreau să ne vedem, ca să facem ceva pentru a accelera procesul de validare și de punere în posesie. Mi-a spus că înțelege, dar de fapt, nu face nimic”, ne-a explicat secretarul Hură. Am încercat și noi să-l contactăm pe primarul Faleș, însă acesta este în concediu.
La fel de prost ca la Colonești merg lucrurile și în comuna Helegiu. Aici, însă, conducerea Prefecturii a ajuns la concluzia că vina o are în cea mai mare parte primarul Constantin Coman. Ca președinte al Comisiei locale de fond funciar, primarul nu a făcut mai nimic, motiv pentru care Prefectura a început procedura de suspendare a lui din această funcție. La Helegiu nu s-au eliberat pînă acum decît 40,7% dintre titlurile de proprietate, deși, spune Gheorghe Hură, acolo s-au făcut tot soiul de analize, primăria a angajat un specialist în cadastru, ba, mai mult, Oficiul Județean de Cadastru de la Bacău le-a oferit sprijin suplimentar. „Acolo s-a făcut muncă degeaba. Primarul nu a controlat cum s-au făcut măsurătorile și nici validările. Mai nou s-a depistat că cei din comisia locală au validat unii oameni pe alte amplasamente decît cele pe care au fost validați. Așa ne-am trezit, prin martie, cu o adunare populară în comună. Lumea era nemulțumită că nu s-a făcut punerea în posesie nici pe terenurile cu vegetație forestieră. Și aici s-a făcut punere în posesie pe alte amplasamente decît cele stabilite de Romsilva, așa încît trebuie reluate măsurătorile”, susține Gheorghe Hură.
El a adăugat că, în 2000, primarul Constantin Coman a preluat 1.147 de titluri deja eliberate. În schimb, în 2001, nu a reușit să elibereze decît 22 de titluri de proprietate, deși și-a propus să dea 1.460 de documente. Primarul nu a izbutit mare lucru nici în 2002, pentru că din ianuarie și pînă în iunie au fost eliberate doar 57 de titluri din 465, cît și-a propus în ianuarie. Prefectura a trimis o adresă la Ministerul Administrației Publice pentru declanșarea procedurii de suspendare a primarului din funcția de președinte a Comisiei locale de fond funciar. Acest lucru îl avanteajează însă pe Constantin Coman, pentru că, foarte probabil, va scăpa de griji, dar nici nu va putea fi sancționat pentru că pînă acum și-a bătut joc. Hură spune că va fi convocată o ședință a comisiei de fond funciar din Helegiu pentru a se stabili cine îi va putea lua locul primarului puturos.
Statisticile arată că mai sînt 29 de comune din județ care sînt sub procentajul de 90 % propus. Cel mai aproape de adevăr este comuna Negri, cu 84, 85%, în timp ce Găiceana este ultima din județ, cu doar 37, 52%. Gheorghe Hură spune că la Găiceana este un caz aparte, pentru că acolo s-a întîmplat ca unii dintre cei care s-au ocupat de fondul funciar să plece cu documentațiile, creînd o sumedenie de încurcături. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns