• trei femei de la țară care și-au pototlit zilele trecute pofta de ciuperci au ajuns la spital intoxicate
Pîinișoare și hribi culeși din pădure joi dimineață au băgat în spital încă trei persoane. Femeile internate în secția Medicală I a Spitalului Județean provin din localități diferite și fiecare au preparat ciuperci adunate după ploaie din pădure. Prima dintre victimele intoxicației cu ciuperci care a ajuns joi noapte la Urgențe este Varvara Biur de 52 de ani, din Valea Seacă. Femeia a mîncat hribi culeși de ea împreună cu cei doi fii. Dintre meseni doar ea a prezentat semne grave de intoxicație. „Și băieții au vomat la cîteva ore după masă, dar ei s-au liniștit imediat. Mie nu-mi trecea răul. Cînd am venit la spital abia mă puteam ține pe picioare. Nu pot să înțeleg cum hribi pe care i-am mîncat ani de zile din același loc, acuma au fost otrăvitori”, spune Varvara Biur, încă ținută de medici pe perfuzii.
În același salon cu femeia din Valea Seacă, o altă țărancă, din Secuieni, a fost internată cu intoxicație cu ciuperci otrăvitoare. În vîrstă de 60 de ani, Natalia Pitica a mîncat pîinișoare culese din pădurea din localitate. La fel ca și colega ei de suferință, Natalia Pitica spune că din acel loc mănîncă ciuperci de ani în șir, dar pînă acum nu a avut ghinionul să se intoxice. Ultima persoană internată la Spitalul Județean după ce a mîncat ciuperci otrăvitoare este Romelia Vișan. Tînăra, în vîrstă de 23 de ani, este din Parava și a gătit joi la prînz pîinișoare culese din pădure. „Anul ăsta m-am săturat de cîte ciuperci am mîncat. Au crescut în pădure de poți să le cosești. Toată lumea din sat merge la adunat ciuperci, ba pentru vînzare, ba pentru gătit. Anul trecut am făcut zeci de borcane de zacuscă din ciuperci culese. Niciodată nu am crezut că te poți otrăvi din ciuperci pe care le știi bine că sînt comestibile”, spune Romelia Vișan. Cele trei femei intoxicate alaltăieri au sporit numărul victimelor ciupercilor otrăvitoare la 17, în numai o săptămînă. Medicii îi atenționează pe băcăuani să nu se lase înșelați de aspectul ciupercilor. După ploi abundente cum au fost cele din ultima vreme, ciupercile comestibile se pot încrucișa cu sporii celor otrăvitoare, ducînd la mutații genetice periculoase. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns