Bătălia de la Oituz, iulie – august 1917
Se împlinesc 85 de ani de la eroicele lupte purtate de ostașii români în trecătorile Carpaților Orientali, împotriva cotropitorilor germano- austro-ungari din vara anului 1917, la Mărăști, Mărășești și Oituz.
Față de Mărăști și Mărășești, meleagurile județului Bacău au fost martorele luptelor de eliberare și apoi de apărare din prima și pînă în ultima zi a războiului nostru de întregire națională. Aici, pe văile Oituzului, Cașinului, Slănicului, Uzului și Trotușului, de la Ghimeș și pînă la Pralea s-au dat cele mai lungi și crîncene bătălii care au precedat ziua cea mare a Unirii, de la 1 Decembrie 1918.
Vara anului 1917 a găsit Oituzul și văile adiacente gata să dea ultima ripostă dușmanului cotropitor. După numai două zile de la declanșarea ofensivei trupelor germane în zona Mărășești (24 iulie 1917), a început sîngeroasa bătălie a Oituzului (26 iulie 1917), care avera să stăvilească cu grele jertfe puhoiul armatelor austro-ungare care se revărsaseră în trecătorile Carpaților moldoveni.
Ofensiva inamică de la Oituz avea ca misiune atragerea a cît mai multor forțe române în această zonă pentru a slăbi apărarea românească de la Mărășești, în vederea înaintării rapide a armatelor germane pe valea Siretului. Dușmanul a concentrat efortul principal în lungul șoselei din valea Oituz, vizînd ocuparea localităților Grăzești, Bogdănești, Onești și Tîrgu Ocna, cu scopul de a ajunge în valea Trotușului.
Marea bătălie de la Oituz a început în zorii zilei de 26 iulie 1917. Zile de-a rîndul, trupele Artmate a doua române, de sub comanda generalului Alexandru Averescu, au încercat imposibilul pentru a bara calea cotropitorilor. La Oituz, bătălia luase un curs din ce în ce mai primejdios. Dușmanul dispunea aici de forțe covîrșitoare, care întreceau cu mult capacitatea de rezistență a trupelor române. Pentru a face față agresiunii inamice, Înaltul Comandament Român a adus ca întărire unități din rezerva Armatei a 2-a, Brigada 2 Călărași, Brigada de Grăniceri, Divizia 1 Cavalerie, Batalionul vînătorilor de munte și două regimente de infanterie dizlocate de pe frontul de la Mărășești.
Ziua de 30 iulie a fost pe drept cuvînt „Ziua cea mai lungă și cea mai grea” în bătălia Oituzului. Cavaleriștii au organizat lupta pe jos; au luat în piept crestele abrupte și, după miezul nopții, au făcut joncțiunea pe dreapta cu Regimentul 7 Infanterie pe vîrful Pietrii. Intervenția fulgerătoare a Diviziei 1 Cavalerie, alături de cea a Vînătorilor de Munte, a Regimentului 27 Infanterie Bacău, care cuceriseră înălțimile Cireșoaia, Vrînceanu și Grohotișul, a îndiguit revărsarea puhoiului inamic.
Hotărîtoare pentru nimicirea forței ofensive a inamicului a fost ziua de 6 august. În răstimp de numai cinci ore, pozițiile de pe dealul Copșna, au trecut de mai multe ori, cînd în stăpînirea trupelor române, cînd în ale inamicului. Rezultatul – sute de morți de ambele părți. O ultimă încercare de a străpunge frontul a făcut-o inamicul în ziua de 9 august, cînd a fost definitiv oprit în trecătorile văii Trotușului. Victoria de la Oituz a ușurat libertatea de acțiune a Armatei 1-a române de la Mărășești, contribuind la succesul istoricei bătălii.
Pierderile totale ale trupelor române în bătălia Oituzului din vara anului 1917 s-au cifrat la aproximativ 14.000 de morți, răniți și dispăruți. Regimente și batalioane întregi au fost decimate. Cimitirile eroilor din Poiana Sărată, Oituz, Bogdănești, Mănăstirea Cașin, Slănic Moldova, Onești, Tîrgu Ocna, Comănești stau mărturie spiritului de sacrificiu al ostașilor români. Ele adăpostesc pentru veșnicie osemintele a peste 80.000 de eroi, care au luptat aproape doi ani în văile Oituzului pe viață și pe moarte pentru a apăra glia strămoșească, ființa națională, cu dorința eroică de a înfăptui marele ideal al unirii poporului român. Pentru a cinsti memoria acestui eveniment și pe cei care s-au jertfit pe locurile eroice ale Oituzului, pe data de 15 august, la Cimitirul Eroilor din localitatea Oituz, urmașii se vor aduna cu mic cu mare pentru a aniversa 85 de ani de la eroicele bătălii din vara anului 1917.
Autoritățile locale și bisericești din comuna Oituz împreună cu Asociația Națională „Cultul Eroilor” filiala Bacău organizează tradiționala zi „Memoria Oituzului”.
Se cuvine să nu uităm jertfa înaintașilor și să aducem cinstire și recunoștință eroilor pe locurile unde au dat suprema jertfă pentru Neam și Țară. Colonel (r) Corneliu Chirieș
Memoria Oituzului
Veniți cu toții la Oituz pentru a trăi clipe de adîncă și înălțătoare educație patriotică. Joi, 15 august, la Cimitirul și Monumentul Eroilor din această istorică așezare, va avea loc tradiționalul ceremonial militar sub genericul „Memoria Oituzului”, consacrat împlinirii a 85 de ani de la intrarea României în primul război mondial și eroicelor lupte din vara anului 1917 de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Programul manifestării cuprinde evocări ale primarului localității, prefectului de Bacău și președintelui Consiliului Județean, alături de cea a președintelui Asociației Naționale „Cultul Eroilor”. Ceremonialul mai include intonarea Imunului Eroilor, depuneri de coroane și jerbe de flori, un program artistic omagial susținut de corul de copii „Ciripel” al Căminului Cultural din localitate și defilarea gărzii de onoare. Manifestările omagiale sînt programate pentru ora 11.00. (M.B)
Lasă un răspuns