• majoritatea închirierilor se fac în valută și cu plata în avans • prin anunțuri la mica publicitate se vînd în special apartamente de două-trei camere • băcăuanii încearcă să evite intermediarii • de cele mai multe ori nu reușesc, agenții imobiliari fiind foarte insistenți
Presa locală publică zilnic zeci de anunțuri cu oferte și cereri de închiriere sau vînzări/cumpărări de locuințe. La capitolul închirieri, cererile, ca și ofertele, nu fac distincție între garsoniere și apartamente, acestea apărînd de cele mai multe ori ca alternative. Tot așa, „mobilat/nemobilat” apare în cele mai multe anunțuri. În cele mai multe cazuri, se oferă/cere plata în avans pentru cel puțin trei luni a chiriei, de preferință în valută. Cea mai scumpă ofertă este de 275 de dolari pe lună pentru un apartament „ultracentral, centrală proprie, mobilat modern”. Unul pînă la doi proprietari cer în ziare plata lunar a chiriei.
La cumpărări de locuințe, cererea și oferta tind să ocolească zona centrală a orașului, probabil din cauza prețurilor aproape prohibitive de aici. Cele mai multe (circa 80 la sută) dintre locuințele care se vînd sau se cumpără prin anunțuri la mica publicitate sînt de 2-3 camere, rareori apărînd cîte o ofertă pentru patru camere. Restul tranzacțiilor se referă la garsoniere și, sporadic, la case în zonele suburbane. Foarte puține anunțuri aparțin persoanelor fizice, ponderea revenind agențiilor imobiliare. Acestea din urmă sînt ușor de recunoscut, textele lor fiind de regulă „cumpăr garsonieră/apartament, zonă …. Ofer 270-870 de milioane de lei”.
Telefoane „otrăvite”
Foarte mulți băcăuani care nu vor să scape de plata comisioanelor către agenții menționează în anunțuri faptul că vînd/cumpără/închiriază în calitate de „persoane fizice” și nu doresc interpuși: „exclus intermediari”. Există și cazuri în care o „persoană fizică” vînzătoare este de-a dreptul terorizată de angajații unor agenții imobiliare. Ei iau numerele de telefon din presă și sună la ofertant, stabilind întîlniri cu persoane fictive sau oferind prețuri neconforme cu mersul pieței. Dumitru T. este unul dintre băcăuanii care au trecut prin astfel de pățanii. El a dat la ziar un anunț de vînzare pentru apartamentul său. A fost căutat insistent telefonic de persoane care s-au arătat interesate și chiar a stabilit întîlniri de „vizionare”, la care nu a venit aproape nimeni. „Noroc de faptul că am un telefon care îmi afișează numărul apelantului. Am sunat la acele numere și mi s-a răspuns de la agenții imobiliare”. De fapt, ei nu doreau să cumpere, ci doar să prospecteze piața. Frecușul ăsta a durat cam o săptămînă, că după aceea s-au lăsat păgubași”, povestește Dumitru T. Acest gen de acțiuni îi nemulțumesc pe cei în cauză, dar ele apar, în anumite limite, firești pentru agenții imobiliari, care sînt obligați să fie permanent la curent cu prețurile „independenților”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns