• jocul la bursă le-a băgat sume frumușele în buzunarele curajoșilor
• cei care joacă riscă să piardă zilnic sume imense
Vocabularul celor familiarizați cît de cît cu economia s-a îmbogățit de puțină vreme cu un nou termen: speculatorii de bursă. Expresia nu are nimic în comun cu cea de escroc, ci se referă la cei care joacă la Bursa de Valori sau pe piața RASDAQ, cumpărînd sau vînzînd acțiuni exclusiv cu scopul de a face bani. Astfel de investitori sînt cît se poate de obișnuiți în cazul piețelor de capital consacrate, dar la noi erau pînă anul acesta păsări rare. Situația s-a schimbat și destui români au ajuns să trăiască bine din speculații bursiere. Printre aceștia sînt și băcăuani. Unul dintre ei este student și o activitate relativ distractivă s-a transformat în sursă majoră de venit. Un altul a avut fler și se poate spune că s-a îmbogățit din întîmplare, dar microbul nu l-a mai părăsit. Activitatea nu este însă lipsită de riscuri, ba chiar le are din plin.
Ringul bursier – locul unde se pot cîștiga sau pierde într-o zi zeci și sute de milioane de lei
Multă vreme și Bursa de Valori București și piața extrabursieră RASDAQ au fost doar mijlocul de valorificare a acțiunilor care le-au fost atribuite gratuit cetățenilor prin programul de privatizare în masă. Acțiunea s-a finalizat, practic, iar piețele de capital au început să-și intre în drepturi. Schimbarea a fost accelerată de cîteva evenimente majore. Listarea la Bursa de Valori a acțiunilor Băncii Transilvania, ale Băncii Române de Dezvoltare – Group Société Génèrale și ale SNP Petrom, zvonurile privind modificarea numărului maxim de acțiuni ale SIF-urilor ce pot fi deținute de un acționar (majorarea de la 0,1% la 1%), jocurile de la privatizarea unor firme cum ar fi Sicomed București sau ALRO Slatina au dus la apariția speculațiilor cu acțiuni. Pe scurt, esența procesului este că unii au cumpărat anumite acțiuni cînd au fost mai ieftine și le-au vîndut cînd prețul lor s-a ridicat. În cazul acțiunilor SIF-urilor, de exemplu, prețurile aproape s-au dublat într-un interval de ordinul zilelelor. Cîștigurile obținute în acest fel n-au fost deloc mici, ridicîndu-se la sume de ordinul zecilor și sutelor de milioane de lei în unele cazuri. Și cum pofta vine mîncînd, jucătorii la Bursă și-au continuat activitatea.
În speculațiile bursiere orice zvon contează
Jucătorii din piețele de capital sînt puțin cunoscuți – chiar dacă activitatea lor este legală – și țin la acest anonimat din multiple motive. Le respectăm dorința de a nu li se dezvălui identitatea, dar vă dezvăluim modul în care au cîștigat banii. Studentul băcăuan a avut la dispoziție o sumă relativ mare – în jur de 12.000.000 de lei – drept recompensă pentru un serviciu adus cuiva, acum doi ani de zile. În loc să o cheltuiască, a avut inspirația de a cumpăra acțiuni. Ce-i drept, nu orice fel de acțiuni, ci ale SIF-urilor. „Pur și simplu știam că la un moment dat va veni vremea lor” – ne-a spus Gabriel N. Cînd s-a lansat zvonul că SIF-urile nu mai pot impune limita de 0,1% pentru cei care dețin acțiuni și că ștacheta se va ridica la 1%, prețurile au explodat, a vîndut. În plus, a mai cumpărat și alte acțiuni, pentru că, odată intrat în piața de capital, a ajuns și la anumite informații și zvonuri. A jucat mai multe pachete de acțiuni, iar totalul cîștigurilor sale de cînd joacă la Bursă se ridică la peste 75.000.000 de lei.
Un alt băcăuan a cîștigat bani buni speculînd acțiuni ALRO și Sicomed, pe fondul zvonurilor care au fost vehiculate la privatizarea lor. „Nu știu cum au văzut alții lucrurile, dar era aproape de neconceput ca Marco International (firma care a preluat în final controlul la ALRO Slatina – n.n.) să lase baltă zecile de milioane de dolari investite și să nu se bată pentru producătorul de aluminiu” – ne-a spus omul.
Jocul la Bursă cere de la început mulți bani și mult curaj
Regulile speculațiilor bursiere s-au mai schimbat puțin. Conform brokerilor care operează în piață, pentru a se discuta acum de un posibil cîștig real, suma investită trebuie să plece de la 50.000.000 de lei în sus. În ziarele de specialitate amatorii acestui joc nebun vor întîlni termenul de acțiuni „blue chips”. Expresia este împrumutată de la bursele de peste Ocean și se referă la acțiunile cele mai lichide (care se tranzacționează în cantități mari în fiecare ședință), la prețuri bune. Este cazul acțiunilor celor cinci SIF-uri – printre care se numără și SIF 2 Moldova, cu sediul la Bacău -, ale Băncii Române de Dezvoltare, ale Băncii Transilvania, Sicomed București etc. Ele nu sînt însă o garanție în nici un sens, ci doar o estimare a specialiștilor în materie de posibile cîștiguri. Trebuie reținut că nu există absolut nici o certitudine că achiziția unor acțiuni care astăzi sînt în urcare va fi profitabilă, pentru că mîine prețurile lor se pot prăbuși. Trebuie ținut cont și de zvonuri, dar nu este destul. Trebuie și fler, și cunoștințe relativ solide în ale economiei.
În rest, dacă aveți banii și curajul de a risca, puteți încerca. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns