• interviu cu scriitorul Calistrat Costin, Directorul Teatrului „Bacovia”
Red. – Domnule director, se împlinesc doi ani de la revenirea dumneavoastră la „pupitrul” Teatrului, aceasta după ce, în patru ani, la conducerea instituției, s-au perindat nu mai puțin de patru „soluții”, un fel de „înlocuitori” care „izbutiseră” să ducă scena băcăuană într-un anonimat ca și perfect, încît lumea se întreba dacă chiar mai există un teatru la Bacău. În aceste ultime două stagiuni considerați că ați îndreptat cît de cît lucrurile?
– Nu doar „cît de cît”, îndrăznesc a spune chiar bine spre foarte bine. Am recîștigat publicul, dar și interesul criticii de specialitate, care nu a ezitat să menționeze că, citez, „Teatrul Bacovia se scutură de molii”, sesizînd certe „semne de primenire”, grație unui efort susținut de alcătuire a unui repertoriu valoros, echilibrat, punînd colectivul de actori – efectiv unul talentat și entuziast – la lucru, „turînd” la maximum „motoarele” mai tinerilor și mai vîrstnicilor artiști. S-au regăsit pe scena băcăuană Shakespeare, Caragiale, Mihail Sebastian, Jean Anouilh, Eugen Ionescu, Matei Vișniec, Moliere, Mușatescu, Mrozek, Alecsandri, punînd astfel – cum remarca un cronicar – un mare repertoriu, făcînd cultură autentică, fapt care nu a întîrziat să ne propulseze în preferințele iubitorilor de teatru.
Red. – Asta a fost. Urmează o a treia „repriză”, acum sînteți în vacanță, încă, ce surprize ne veți rezerva în stagiunea 2002/2003?
– O instituție de spectacole e una dintre acele numite „cu foc continuu”, artistul și în „vacanță” e obsedat de himerele sale, de roluri, de poezii, de cîntece… Stagiunea o vom inaugura, printre primii din țară, pe 15 septembrie, cu premiera „Pygmalion cu termen redus” (sau Fericit cu procură) o „comedie cu dinți” semnată de Cornel Udrea, umorist redutabil, în regia doctorului în teatrologie Bogdan Ulmu. Vor urma: Rebreanu, Kirițescu, Cehov, Geo Iancu Călinescu, Ibsen ș.a., clasici și contemporani, de la care vom învăță, ne vom distra pentru un spor de caldă umanitate, că tare-i rea lumea aceasta a noastră de vreo două milenii încoace…
Red. – Clădirea teatrului a cam îmbătrînit, domnule director…
– Parcă numai clădirea!… E din 1927!
Red. – Despre noi, ca persoane într-un alt interviu! Deci clădirea, pe dinăuntru, pare un șantier lăsat în părăsire, pe dinafară fațada s-a cam posomorît!
– Se întîmplă că acum aproape patru ani lucrările de consolidare, amenajare și modernizare au fost abandonate de către ordonatorul de credite de atunci (lipsă de bani ori de … dragoste!). Noul ordonator – Primăria municipiului – acum, la un an de la preluare, a declanșat „acțiunea teatru”, precum se știe. Proiectele sînt gata, se fac „reactualizările” de rigoare, se strîng fondurile necesare, se va lansa licitația pentru adjudecarea lucrărilor. Solidar cu noi este patronul S.C. Decebal S.A. (pentru hotel „Central” ) care va opera pe partea sa, astfel încît această valoroasă clădire de patrimoniu să se integreze cu personalitatea sa în miezul municipiului.
Red. – Cînd credeți că va demara „acțiunea”?
– Poate la toamnă, oricum cît de curînd!
Red. – Alte gînduri, „planuri” la început de stagiune!
– Întîi un cuvînt de gratitudine pentru modul în care consiliul local și conducerea primăriei ne-au susținut în stagiunea trecută, trezind invidia altor teatre, mai puțin „răsfățate” de „organele” locului! Vreau să cred că oricîtă austeritate ne va oferi „tranziția” asta, cele două teatre (să nu uităm „Animația”) vor avea sprijinul optim pentru a-și putea împlini menirea. Avem un public de teatru format (adulții) sau în curs de formare (copiii, elevii, tinerii) cărora le sîntem datori. În fond, și noi, slujitorii teatrelor, sîntem în „solda” comunității și răspunderile noastre nu sînt puține!
Red. – Apropo: ce se întîmplă cu teatrul pentru copii, cu „Animația” atît de îndrăgită de cei mici?
– Vechiul sediu este… vechi, chiar dacă foarte funcțional, a devenit anacronic pentru ansamblul urbanistic conceput în zonă. Firesc, se va dezafecta. Un timp, după demolare, „teatrul copiilor” va fi găzduit de „Bacovia”. Cînd Teatrul de vară (și el astăzi în părăsire) se va metamorfoza în „Centrul cultural pentru copii și tineret”, atunci „Animația” va avea din nou un „altar” propriu! Sperăm. Acestea sînt însă planuri pe termen mai lung, nu foarte lung. „Centrul” a fost deja proiectat, s-au făcut și evaluări, bani mulți, după știința mea Consiliul Local și cel județean vor pune împreună umărul la această lucrare. Vă asigur că, potrivit proiectului existent, ansamblul polivalent va arăta superb. Dar, să nu mergem prea departe! (A consemnat Mihai Buznea)
Lasă un răspuns