• cele 50 de persoane cu handicap și însoțitorii lor nu și-au mai primit banii de anul trecut
Gheorghe Tănase are aproape 50 de ani. De la vîrsta de doi ani a rămas infirm pe viață din cauza unei injecții. „Avea febră foarte mare și l-am dus la spitalul din Tisești. O doctoriță i-a făcut o injecție împotriva poliomelitei și după cîteva minute copilul a început să tremure foarte tare. Pînă și pleoapele de la ochi au început să-i tremure. Medicul ne-a trimis acasă și ne-a spus că își va reveni, însă nu am văzut nici o schimbare. Am mers pe la toți doctorii din țară, însă nimeni nu a putut să-i mai facă nimic”, ne-a declarat Ecaterina, mama lui Gheorhe. Se pare că acea injecție i-a afectat sistemul nervos lui Gheorghe și astfel că de 48 de ani suferă de encefalopatie infantilă.
Ecaterina este o femeie de 71 de ani și toată viața a avut grijă de Gugu, așa cum îi mai spune lui Gheorghe, de altfel și singurul ei copil. „M-am chinuit mereu cu el, mai ales că a stat toată viața în pat. Cînd era mic mă mai descurcam, însă după o perioadă a început să se îngrașe și îmi era din ce în ce mai greu să-l schimb și să-l mișc din pat”, a mai povestit Ecaterina. Pentru că niciodată o problemă nu vine singură, alte necazuri i-au umbrit viața femeii. Soțul i-a decedat la scurt timp după îmbolnăvirea fiului lor, astfel că femeia a trebuit să se descurce singură. În tinerețe nu a putut să se angajeze pentru că trebuia să-l supravegheze pe Gugu și a trăit din leafa soțului, astfel că nu mai avea nici o sursă de venit. „Am trăit dintr-o pensie de urmaș de 1,1 milioane. Apoi i-au mai dat și lui Gugu o pensie de handicapat de 670.000 de lei”, a mai povestit femeia. De aproape trei ani, Ecaterina a devenit însoțitorul personal al băiatului ei, astfel că mai avea din ce să trăiască cu banii pe care îi primea de la Inspectoratul de Stat pentru Persoanele cu Handicap.
De cînd plata pentru însoțitori se face de către Primărie, femeia nu a mai primit nici un ban. „Din septembrie nu am mai luat nici un ban și nu avem cu ce să ne descurcăm. Nu m-a ajutat nimeni pînă acum cu nimic”. Femeia este la o vîrstă cînd bolile bătrîneții nu au ocolit-o și îi este tot ai greu să îl îngrijească pe băiat. „Am încercat că găsesc o femeie care să mă ajute, însă nimeni nu vine fără bani. Coșmarul începe cînd trebuie să-l schimb pe Gugu. Are peste 100 de kilograme și nu pot să-l ridic din pat. Nevoile nu și le mai face la oală, astfel că sînt nevoită să-i pun bazinetul. Cînd îi fac baie mă chinui cu el aproape două ore”, ne-a mai povestit Ecaterina. Pentru a nu cădea din pat, Ecaterina a legat masa de pat și astfel Gugu stă în fund, lîngă masă. Pentru că suferă de o asemenea boală cruntă, Gugu nu poate să gîndească ca un om normal, așa că vrea de mîncare mai tot timpul. „Țipă și îmi cere de mîncare mereu. Pentru că nu mai are nici dinți trebuie să-i pasez alimentele”, spunea Ecaterina. Sînt și momente cînd bărbatul devine foarte nervos, astfel că începe să dea cu pumnul în masă și să țipe. Mama acestuia încearcă să-l liniștească, însă acest lucru se întîmplă după ce îi dă să se joace cu cîteva dopuri de la sticlele de bere.
Pentru a nu se plictisi, Ecaterina a pus un televizor în camera băiatului ei și toată ziua Gugu se mai uită la emisiuni și devine mai liniștit. Afară din casă nu a ieșt decît de două ori și numai pînă în fața blocului. „L-am scos afară, însă copii au început să-și bată joc de el și de atunci nu mai vrea să meargă afară. Începe să țipe și să urle cînd vreau să-l duc în fața blocului”.
Dramă și în familia Cojoc
În această situație se mai află și familia Cojoc. Oana Cojoc are 28 de ani și suferă de encefalopatie cronică infantifă cu crize de eplilepsie. Mama fetei, Maria, este îngijitoarea personală a fetei și de mai bine de un an nu și-a primit banii de la Primăria din Tîrgu Ocna. „Ne descurcăm foarte greu cu un copil handicapat. Oana cere de mîncare de zece ori pe zi și dacă nu-i dăm ne ia la bătaie, țipă și urlă cît o ține gura. Am fost de nenumărate ori la primar, însă mereu spune că nu are de unde să ne dea banii”, ne-a declarat mama fetei. Pentru a putea să-i asigure cele necesare, femeia mai
lucrează cu ziua pe la diferiți oameni din oraș. „Am mai luat și
halatele de la un magazin alimentar să le spăl pentru a cîștiga cîțiva
bănuți, însă tot nu ne ajung. Eu sînt foarte bolnavă și îmi trebuie medicamente pentru care nu am bani”, mai spune femeia. Dacă părinții nu-i intră în voie, Oana se supără și face scandal, astfel că părinții sînt nevoiți să-i facă toate mofturile. „Vrea să se plimbe aproape toată ziua, iar dacă nu o ducem face crize de epilepsie. Se oprește pe la magazine și vrea să-i cumpărăm ceea ce vede. Ne mai împrumutăm de bani ca să-i putem face mofturile”, ne-a mai povestit Maria.
Singurul lucru pe care și-l doresc aceste familii lovite de soartă este să-și primească banii de la Primărie, cu care ar mai reuși să-și achite din datorii și să cumpere de mîncare copiilor lor handicapați.
În această situație sînt peste 50 de handicapați din Tîrgiu Ocna care sînt îngrijiți de părinți și care trăiesc acum din mila Primăriei.
Primăria din Tîrgu Ocna se pare că nu va reuși cît de curînd să făcă plățile către îngrijitorii personali ai handicapaților, astfel că oamenii vor mai avea de așteptat mult și bine.
„Primăria a efectuat plățile integral pentru însoțitorii persoanelor cu handicap pînă în luna august a anului trecut inclusiv. Au fost zece cazuri în care însoțitorii au renunțat, deoarece fie au decedat persoanele aflate în grija lor, fie au fost degradate. Pentru achitarea tuturor datoriilor sînt necesare 2,3 miliarde de lei, din care noi am primit doar 390 de milioane de lei. Sperăm că la rectificare bugetară să putem stinge aceste datorii”, ne-a declarat primarul orașului Tîrgu Ocna, Ștefan Șilochi.
Cu toate că primarul orașului ne-a declarat că a făcut plățile pînă în luna august, unii dintre însoțitori au reușit să-și mai recupereze cîte un salar pe luna septembrie anul trecut. „Am fost la primărie și m-am plîns că am nevoie de bani pentru a merge la Bacău, la ISTPH, pentru o nouă examinare a copilului. Mi-au dat 1,5 milioane de lei și mi-au spus că vor trece banii pe statul de plată al lunii septembrie”, ne-a declarat o însoțitoare.
Oamenii au ajuns în pragul disperării și sînt dispuși să-și ducă copii la primărie pentru a-și cere ei drepturile. Primăria din Tîrgu Ocna nu are bani nici pentru încadrarea acestor persoane ca îngrijitor la domiciliu în cadrul programului de ocupare temporară a forței de muncă. „Chiar dacă contribuția noastră este de 30%, iar restul banilor vin de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, nu avem fonduri nici pentru acest procent. Cele trei mari investiții din oraș au absorbit toți banii”, a mai adăugat Ștefan Șilochi. Astfel că cei peste 50 de oropsiți ai sorții vor trebui să dea prioritate mai întîi investițiilor și abia apoi, într-un viitor incert, să își capete drepturile. (M.B.)
Lasă un răspuns