• directorului adjunct al Direcției de Sănătate nu-i este teamă că se poate intoxica • ca să se pună la adăpost, doctorița apelează la cîteva teste, care-i dau garanția că totul e în regulă
Toate cazurile de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare înregistrate în spitalele din județul Bacău au fost raportate ani de-a rîndul doctoriței Angela Aflorei, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. În urma acestor statistici medicale, doctorița Aflorei a fost și cea care, prin intermediul presei s-a adresat populației, pe care o atenționa că bureții culeși din pădure sau vînduți la colț de stradă de vînzători ambulanți reprezintă un pericol mortal.
Cu toate acestea, în timpul liber, atunci cînd treburile casnice sînt pe primul loc, directoarea Aflorei este ahtiată după prepararea conservelor din ciuperci pentru iarnă, sau a diverselor feluri de mîncare din care nu lipsesc ghebele. „Îmi asum în fiecare an riscul unei posibile intoxicări atunci cînd prepar conservele cu ghebe. Sînt o mare amatoare de ciuperci și nu pot renunța nici în ruptul capului la această plăcere culinară. Folosesc numai ghebe culese doar de mine. În septembrie, întotdeauna merg la cules de ghebe cu prietenii de familie. Nu am cum să folosesc alte ghebe decît cele din pădure, pentru că nu există nici un agent comercial autorizat pentru creșterea unor astfel de ciuperci”, povestește doctorița Aflorei.
Adunate cu mare grijă, astfel încît să nu fie rupte sau amestecate cu pămînt și ierburi, zecile de kilograme de ghebe ajung în cămară printre celelalte provizii de iarnă. Toate, însă, trebuie să treacă un test. „După ce le curăț și le spăl, le dau de cîteva ori în clocot. Scurse bine de apă, cinci kilograme de ghebe se pun într-o cratiță cu o jumătate de litru de ulei. Înainte de a fi date la cuptor se presară Vegeta și multe feliuțe de usturoi. Se țin la cuptor pînă cînd uleiul rămîne limpede precum cristalul și nu cu spuma care se lasă din ciuperci. Garanția că ciupercile nu sînt otrăvitoare este usturoiul. Dacă acesta rămîne alb, ghebele sînt comestibilie. Dacă se înegrește, înseamnă că sînt otrăvitoare. Nu mi s-a întîmplat niciodată pînă acum să dau de ghebe otrăvitoare”, recunoaștea cea care îi avertizează mereu să stea departe de ciupercile neverificate. Pe mîna Angelei Aflorei merg toți ceilalți membri ai familiei. Soțul și fiul doctoriței nu-și fac probleme că ghebele preparate cu maioneză, cu orez sau servite drept garnitură la friptură ar putea fi otrăvitoare. „Mănîncă cu plăcere ori de cîte ori le servesc ghebe”, ne asigură directorul adjunct de la DSP. Ca orice medic care răspunde de sănătatea publică, doctorița Aflorei mai are încă o metodă de a se pune la adăpost de o posibilă intoxicație. „Chiar dacă usturoiul a rămas alb printre ghebe nu mănînc foarte mult atunci cînd deschid un borcan. Prima dată mănînc o cantitate mică și, abia atunci cînd constat că nu mi-e rău, continuu să consum din acel borcan”, spune ea. Cum pînă în luna septembrie nu mai e mult, doctorița Aflorei și-a pregătit deja borcanele și locul din cămară unde vor sta înșirate și iarna aceasta ghebele conservate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns