Dezastrele naturale din cursul acestei luni au provocat pagube materiale de sute de miliarde de lei și în județul Bacău, cei mai afectați fiind locuitorii din zona de munte: Ghimeș, Palanca, Brusturoasa, Agăș. Ajutoarele de la Guvern încă nu au sosit, instituțiile administrației locale nu au bani la buget, iar cetățenii nu sînt o soluție pentru amploarea dezastrelor. Și totuși, cine trebuie să-i ajute pe sinistrați?
Anonim: „Fiecare trebuie să-și refacă casele și alte amenajări ce le-au fost distruse de inundații. Statul nu are cum să se implice, guvernanții de unde să aloce fonduri, cînd ei au salariile pe care le au, de unde să mai existe rezerve de stat pentru ajutorarea sinistraților?”
Cătălin Murgu, 28 de ani, șomer: „Guvernul ar trebui să se implice mai mult, să aloce din fondurile de rezerve bani pentru reconstruirea gospodăriilor distruse. Administrațiile locale nu se implică suficient, vin, constată dezastrul și pleacă, dar asta nu e suficient”.
Constantin Panaite, muncitor, 47 de ani: „Ar trebui să fie ajutați de guvern, acesta să se implice mai mult, nu numai prin alocare de fonduri pentru reconstrucția locuințelor, ci să se refacă și reamenajeze podurile, canalele, digurile, pentru că aceste măsuri fac să se evite eventualele inundații. Degeaba se fac noi case dacă la ploile următoare zonele se inundă iar”.
Mirela Popescu, pensionară: „Să pună mîna la muncă cei mai tineri, iar pentru cei bătrîni să li se dea bani, pentru a-și reface casele și gospodăriile. Să învețe să muncească, nu să aștepte de la stat”.
Constantin Popescu, pensionar: „Românul așteaptă de-a gata, să primească, dar fără să ofere nimic în schimb. Cum e posibil să stea cu mîinile în sîn și să aștepte să le dea statul? Cum pot crede că statul poate acoperi atîtea miliarde de lei în urma acestor catastrofe? Să muncească să-și refacă locuințele și să amenajeze corespunzător albiile rîurilor, pentru că astfel se evită catastrofele cauzate de inundații”. (A.T)
Lasă un răspuns