• patru băieței născuți cu aproape două luni în urmă au fost părăsiți de mamele lor din primele ore de viață • alte două fetițe, născute zilele trecute, au îngroșat rîndurile bebelușilor abandonați în Maternitate • Direcția de Protecție a Copilului a demarat anchetele de identificare a mamelor fugare
De două luni, patru bebeluși care au văzut lumina zilei în Maternitate au rămas ai nimănui, cele care le-au dat viață părăsindu-i fără regrete și fără acte de naștere. Daniela Boaru, în vîrstă de 34 de ani, Lenuța Feraru, de 26 de ani, Aurelia Zaharia, de 22 de ani, și Gabriela Luncanu, în vîrstă de 22 de ani, toate din Bacău, au fugit din Maternitate, lăsînd în urma lor multe semne de întrebare și patru băieței care nu au certificate de naștere. „Prima dintre fugare, Daniela Boaru, a născut pe data de 25 iunie și a fugit din spital chiar în ziua în care urma să fie externată. Celelalte trei mame care au dat bir cu fugiții au născut în zilele de 4 și 8 iulie și au fugit din Maternitate la cîteva ore după naștere. Nici una dintre ele nu a avut buletin de identitate la internare, așa că adresele și numele lor pot fi puse sub semnul întrebării. Dintre copiii abandonați, numai unul s-a născut prematur și a avut nevoie de îngrijiri speciale, dar și el este bine acum și poate fi luat acasă”, ne-a declarat dr. Luminița Apostu, șefa secției Nou-Născuți.
Ca și cum numărul copiilor năpăstuiți din Maternitate, care nu au avut norocul să stea în brațele mamelor lor nici măcar 24 de ore, nu ar fi fost de ajuns, zilele trecute alte două femei s-au lepădat de copii într-o clipă. De data aceasta, copiii abandonați sînt două fetițe, iar femeile incoștiente care și-au dat seama că nu le doresc abia după ce le-au adus pe lume sînt Simona Zaharia, de 19 ani, din Izvorul Berheciului, și Sidona Călin, de 31 de ani, din Bacău. Acestea din urmă au declarat la internare că sînt necăsătorite, dar pentru că nici ele nu au prezentat un buletin de identitate la internare este greu de pus bază pe ce au declarat atunci cînd li s-au întocmit fișele de internare. „Toate femeile au venit în urgență și într-o astfel de situație, cadrele medicale nu pot întoarce gravida acasă ca să-și aducă buletinul de identitate. Normal ar fi ca după naștere, rudele să îi aducă actele la spital”, a mai adăugat doctorița Apostu. În acest moment, dintre cei șase bebeluși abandonați, doar unul mai ridică probleme de sănătate. Fetița născută în ziua 8 august de către Simona Zaharia a venit pe lume prematur, cu o greutate de doar 980 de grame. „Fetița este ținută în incubator și beneficiază de asistență specială. Are șanse să supraviețuiască, dar trebuie descoperită mama pentru a vedea ce se întîmplă cu ea după ce va părăsi Maternitatea”, a spus șefa secției Nou-Născuți. Toți cei șase copii abandonați în spital sînt deja în evidențele Direcției de Protecție a Copilului, instituție care se va ocupa de acum încolo de soarta micuților părăsiți de cele care le-au dat viață. Dacă mamele fugare vor fi găsite, dar nu vor vrea nici în ruptul capului să-și crească bebelușii, aceștia vor îngroșa rîndurile copiilor abandonați din centrele de plasament. Singurul cîștig al depistării mamelor care au fugit din spital ar fi acela că micuții vor putea avea un certificat de naștere. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns