• 27 de voluntari olandezi au ridicat un dispensar în numai 12 zile • sătenii nu numai că nu i-au ajutat pe străini, dar au furat o parte din materialele de construcție • din această cauză, o parte a acoperișului a rămas nefinalizată
De ieri, locuitorii din satul Gura Văii, comuna Racova, pot primi asistență medicală chiar în localitatea în care trăiesc. Marți a fost inaugurată oficială clădirea în care medicul de familie și asistenții medicali vor asigura consultațiile curente. Inițiativa înființării noului edificiu a aparținut Asociației Betania, care a răspuns astfel solicitării autorităților locale. Proiectul a fost realizat integral de o echipă de voluntari olandezi, tinerii cu vîrste cuprinse între 18 și 25 de ani efectuînd absolut toate lucrările, de la proiectare pînă la montarea caloriferelor, a instalațiilor electrice sau sanitare. „Am venit în România pentru că în Olanda o ducem foarte bine și ne-am gîndit că, tineri fiind, putem să dăm o mînă de ajutor celor care au nevoie. Am contactat mai multe asociații din Olanda, ne-a convenit oferta HCR și așa am ajuns la Gura Văii”, ne-a declarat Anneke Snoek, o tînără studentă din Olanda.
Pentru a construi dispensarul de la Gura Văii, tinerii voluntari olandezi au venit în Bacău în urmă aproximativ trei săptămîni. Ei au finalizat, însă, proiectul într-un timp care ar face să fie invidios orice constructor din România: numai 12 zile. „Înainte de a veni aici am avut mai multe ședințe de lucru, astfel că, atunci cînd am ajuns să lucrăm, fiecare știa exact ce are de făcut. Ne-am propus să facem ceva și trebuia să ne iasă. Acesta a fost secretul reușitei”, afirmă Wim Vroegindewey, coordonatorul celor 27 de voluntari din Țara Lalelelor.
Tinerii olandezi recunosc că ar fi dorit ca și oamenii din sat să le dea o mînă de ajutor, însă îi scuză pe cei care comentau pe la garduri în timp ce ei munceau, considerînd că necunoașterea limbii a fost problema care i-a oprit. Ei au fost de-a dreptul șocați în momentul în care au văzut că din materialele pe care le depozitaseră în curtea școlii au fost furate mai multe scînduri. „Nu mi-a venit să cred că oamenii au furat din bunurile care ar fi trebuit să fie folosite pentru a ridica dispensarul sătesc. A fost un moment greu, în care ne-am întrebat dacă să mai continuăm sau nu. Însoțitorul nostru, care a mai fost în aici, ne-a spus că astfel de lucruri se întîmplă frecvent în România și atunci ne-am liniștit”, afirmă Johan Fliec.
Dispensarul este amplasat în curtea care găzduiește grădinița și școala din localitate. Datorită acestei investiții, cei peste 1.400 de locuitori din sat nu vor mai fi nevoiți să străbată cei aproape 14 kilometri pînă la Racova, unde primeau, pînă acum, asistență medicală.
Prin acest priect, Asociația Betania continuă o tradiție care a fost demarată în 1995, în anul înființării organizației. „Prin proiecte realizate de voluntari din Olanda am ridicat un dispensar la Valea lui Ion și școlile din Albele și Sărata, iar dispensarele din Blăgești și Racova au fost refăcute. Mergem pe astfel de investiții pentru că vrem ca beneficiarii noștri să fie cît mai mulți”, ne-a declarat Andre Muit, președintele Asociației Betania.
Investiția, estimată la 40.000 $, include două cabinete, un birou și o magazie. Săptămîna viitoare, asociația băcăuană va dota cu aparatura necesară unitatea sanitară, aceasta urmînd să devină funcțională imediat ce medicul de familie va ajunge acolo. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns