Duminică, 25 august, la Ciolpani va avea loc slujba de resfințire a bisericii de lemn din incinta cimitirului mănăstirii Ciolpani. Evenimentul ar fi putut trece neobservat prin ochii băcăuanilor la sfîrșit de săptămînă, dacă biserica cu pricina nu ar constitui un motiv de meditație și de alarmă deopotrivă. În fapt, este vorba de prima biserică din lemn din județul Bacău restaurată după forma inițială după 1990. Prea Sfințitul Arhiereu Ioachim Băcăuanul, cel care va oficia Sfînta Liturghie și slujba de resfințire a bisericii, ne-a spus că „s-a restaurat una din cele mai valoroase biserici din lemn din această parte a Moldovei, redîndu-i-se forma inițială. S-au înlăturat bîrnele putrezite, vechiul acoperiș, care a fost înlocuit cu altul nou, și au fost restaurate toate icoanele, fiind adăugate și alte noi. Totul din fondurile proprii ale mănăstirii și cu ajutoarele sosite din partea unor sponosori”.
Lăcașul de cult de la Ciolpani, ce reprezintă, în opinia Prea Sfințitului Ioachim „un simbol și una dintre cele mai cochete biserici din zona Buhuși”, a ridicat însă și o problemă, cunoscută și la Episcopia Romanului. „Știm că unele biserici s-au restaurat fără avizul Ministerului Culturii și al Episcopiei – a afirmat P.S. Ioachim – și nu au respectat toate normele privind patrimoniul. Însă știm cît de dificile și costisitoare sînt aprobările în această direcție, așa că le mai acceptăm”.
Arhiereul Episcopiei Romanului a recunoscut că unii preoți văzînd starea jalnică a monumentelor pe care le au în parohie, n-au mai așteptat avize oficiale și „au trecut la cîrpeli”. Însă, ierarhul plaiurilor noastre are credința că „pe viitor se vor găsi fondurile necesare unor restaurări și renovori făcute de specialiști”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns