• singurele acțiuni interesante pe piața neoficială sînt cele ale firmelor închise
În anunțurile de mică publicitate din anumite ziare apar anunțuri de tipul: „Vînd acțiuni Sidex” sau ale altor firme românești. Se mai precizează cantitatea și prețul. Alte anunțuri vizează cumpărarea de acțiuni ale acestor firme. Se mai dă un număr de telefon și/sau un nume. În aceste cazuri, ceea ce surprinde este faptul că tranzacțiile se fac în afara piețelor organizate. Cum în multe cazuri este vorba de acțiuni cotate la Bursă sau pe piața RASDAQ, am încercat să aflăm ce se întîmplă, de fapt.
Acțiunile SIF Moldova sînt „vîndute” pe „piața neagră”cu doar 500 de lei bucata
Unul din anunțuri se referă la vînzarea de acțiuni SIF Moldova. Cantitatea este relativ mică – 50.000 de bucăți -, dar surprinde prețul: 500 de lei bucata. Dar o informare la cel care ar face vînzarea ne lămurește într-o anume măsură, în sensul că este vorba înscrierea tranzacției cade în sarcina cumpărătorului. La cumpărarea acestor acțiuni, se schimbă procedura. Trebuie ca deținătorii să aibă dreptul a de a le vinde, iar prețurile oferite sînt altele: 1.700-1.800 de lei/acțiune.
Astfel de tranzacții se finalizează relativ rar. Explicația lor stă în perioada de aur a cuponiadei, cînd oamenii își vindeau certificatele de acționar pe mai nimic. Toți ne amintim de faimoasa strigare a țiganilor din piață: „Cumpăr acțiuni! Cumpăr acțiuni!” Și ei, și alții au adunat atunci cantități mari de acțiuni ale unor firme cuprinse în marea privatizare, inclusiv fostul FPP II Moldova. Atunci se puteau face diverse mișcări cu astfel de acțiuni și se putea încsrie vînzarea lor. Lucrurile au evoluat mult de atunci. Societățile înscrise la cota Bursei de Valori – SIF Moldova, SNP Petrom etc. – au acum o evidență strictă a acțiunilor tranzacționate, prin imtermediul registrelor de acționari. Ceva similar se întîlnește și pe piața extrabursieră Rasdaq. Aceasta a făcut curățenie serios în firmele listate și le suspendă pe cele care nu au problemele de registru puse la punct. Pe de altă parte, chiar unii din cei care au vîndut „la negru” acțiunile SIF le-au făcut o figură cumpărătorilor, declarînd acțiunile furate. Fiind acționari, dacă aceste acțiuni nu au fost vîndute la timp, au reintrat în posesia proprietarilor inițiali. Una peste alta, cei care au crezut că fac o afacere cu acțiuni achiziționate „la negru” s-au ars în unele cazuri
Acțiunile necotate rămîn ceva atractive
Pe aceeași piață se mai cumpără și se vînd acțiuni ale firmelor necotate sau retrogradate de la cota Bursei de Valori, cum este cazul Raiffeisen Bank – adică fosta Bancă Agricolă – sau Banca Românească. În unele cazuri se pot face afaceri bune astfel, dar riscul este la fel de mare. Unele firme sînt închise, iar intrarea de noi acționari are regului bine stabilite prin însăși actul constitutiv. Deci nu oricine poate deveni acționar. La altele, se urmărește închiderea – ca în cazul Băncii Agricole -, deci se va face oricum o ofertă publică. Oricarea ar fi situația, achizițiile pe astfel de segmente de piață nu sînt indicate decît atunci cînd se știe exact ce iese din asta. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns