Numeroase localuri de școli din municipiu și județul Bacău încă nu sînt pregătite din punct de vedere igienico-sanitar pentru apropiatul debut al noului an de învățămînt. Este prezent, în acest fel, riscul unor îmbolnăviri colective, așa cum s-a întîmplat în anii precedenți. Dumneavoastră riscați să vă trimiteți copii la cursuri în astfel de condiții? Cine credeți că este răspunzător pentru această situație?
Elena Pătrău, 54 de ani, învățătoare: „Primăriile ar trebui să aloce fonduri și pentru instituțiile de învățămînt, nu numai pentru sport. Sînt școli care au mare nevoie de repartații, consolidări, renovări și nu se face nimic pentru acestea. Lucrez la Școala 11 și abia acum au venit zugravi. Cum e posibil ca pînă acum, cînd începe școala, aceste lucruri să nu se fi făcut? O simplă văruire nu reprezintă o igienizare corectă. Parchetul se dă cu motorină doar dacă intervin părinții și sprijină financiar o astfel de curățenie. De obicei se face curățenie doar cu ajutorul financiar al părinților. Totuși, la școala unde lucrez, anul trecut Primăria a alocat fonduri pentru faianțarea și punerea de gresie la băile de la parter, dar școala are patru etaje”.
Rozica Pascaru, 32 de ani, casnică: „Anul acesta, Primăria nu a contribuit cu nimic la renovarea, igienizarea școlii, totul s-a făcut pe banii părinților. Administrațiile locale n-au fonduri și pentru aceste instituții, iar Ministerul la fel. Ca părinte îmi este greu, mai ales că acum, la începererea școlii, copii mai au nevoie și de altele pentru școală. Însă ne gîndim la importanța pe care o reprezintă mediul în care învață copii noștri și atunci plătim. Nu putem ca pentru un geam spart să așteptăm să dea bani primăria”.
Georgeta Pricopie, 52 de ani, asistent maternal: „Copiii mei învață la școala Ion Ghica, iar aici curățenia se face în timpul verii, dar și cu finanțarea părinților. Nu știu cine ar trebui să aibă în grijă aceste instituții de învățămînt, poate Ministerul Educației și Cercetării sau administrațiile locale, dar nu avem ce face. Dacă nu sînt condiții la școli, asta nu înseamnă că nu mai trimitem copii la școală”.
Ferenț Farcaș, 45 de ani, tîmplar: „La școala unde învață copiii mei s-a constituit un colectiv de părinți și s-a stabilit o sumă, sub formă de fond al clasei, bani cu care se face curățenie în clasă și se cumpără cele necesare bunului curs al orelor, altfel copii ar fi nevoiți să învețe în condiții mizere. Pe seama părinților se fac aceste igienizări, primăria nealocînd nici un fond pentru acestea. Cred că Ministerul nu ar trebui să lase totul în răspunderea primăriei”.
Clara Farcaș, 42 de ani, croitor: „Primăria se face vinovată de condițiile în care copii noștri învață, nu alocă fonduri suficiente, nu știu ce se întîmplă, dar dacă în oraș instituțiile de învățămînt sînt cum sînt ce pretenții putem avea de la școlile de la țară?”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns