Orice părinte care își trimite coplul la școlă în clasa I este interesat de uniformă. Aceasta este de fapt marea problemă. Dacă într-o vreme se mergea pe clasica uniformă, sarafanul pepit și șorțul albastru pentru fete, iar pentru băieți pantalon negru și sacou negru, unele școli au optat pentru o uniformă proprie. Pentru acei părinți care au copii în prag de a începe școală, ne-am interesat ce uniforme se mai poartă și cam cît costă acestea.
Școala „M. Sadoveanu” impune, atît pentru clasele primare cît și pentru gimnaziu, propria uniformă. Sarafan grena, bluză albă, papion sau șnuruleț, pentru fete, și panatalon, sacou și vestă de culoare grena pentru băieți. Prețul uniformei variază între 550.000 de lei – pentru fete și 950.000 de lei – pentru băieți. Acestea se fac prin comandă, învățătoarea fiind cea care îndrumă părinții spre locul unde se confecționează uniformele. Prețul depinde, însă, și de dimensiunile copilului, și s-ar putea să depășească sumele menționate anterior.
Școla „Miron Costin” a optat pentru uniforma proprie pentru elevii ei. Uniforma formată din pantalon negru, sacou de culoare verde-turcoaz cu garnitură neagră, vestă de aceași culoare și cămășă albă, pentru băieții, iar pentru fete, sacou verde, sarafan sau fustă. Pentru acestă uniformă parinții trebuie să scoată din buzunar 920.000-985.000 de lei dacă au băiat și 510.000-550.000 dacă e voarba despre o fată. Uniforma acestei școli se realizează tot cu o firmă spre care învățătoarea va dirija părinții.
Școla nr.8 „Domnița Maria”, a ales pentru clasele I-IV uniforma clasică, iar pentru clasele gimnaziale, uniformă proprie. Pantalon, veston, vestă grena, sau fustă, veston, și vestă grena, cu obligatoria cămașă sau bluză albă, care însă sunt procurate de părinți prin diferite mjloace. Fie din magazinele de confecții, fie făcute la coritoreasă sau la vreo rudă mai pricepută.
Alte școli cu uniformă proprie obligatorie sunt Școla nr. 10, unde fiecare clasă își stabilește ținuta, Școla nr.20, Șc. Al.I.Cuza, Șc. nr. 29, unde fiecare elev își poate procura o bluză albă, pantalon sau fustă neagră și vestă neagră. La șcaola „Alexandru cel Bun”, pantalonul negru, sacoul albastru și vesta albastră pentru băieți costă 800.000 de lei, iar fusta, sacoul și vesta albastră, pentru fete, costă 600.000 de lei.
Sînt și școli, cum ar fi Școala nr. 15 care au impus doar pentru elevii de clasa I uniforma clasică pepit, sau altele în care ținuta nu este obligatorie. La Onești, doar clasele I-IV au obigativitatea de a se prezenta la ore în clasica uniformă care se mai găsește în comerț. În cele mai multe cazuri însă, acestă problemă este discutată doar după începerea anului școlar, părinții fiind cei care aprobă sau nu adoptarea unei uniforme. Evident, în funcție de buget.
Școlile de la sate, însă, nu iau în calcul varianta unei vestimentații obligatorii. În Secuieni, sarafanul pepit și sorțul negru se mai găsesc pe alocuri, doar la clasele I-IV, la Șc. nr. 1 Sascut, fiecare elev vine cu ce are, școala din Săucești a avut o tentativă de impunere a unei uniforme, însă a eșuat. Aceeași stiuație se găsește și în școlile din comunele Traian, Blăjești și Livezi. Singura care pare să spargă tiparul este Școala „Alexandru Piru” din Mărgineni, care a impus ca elevii să se prezinte la ore îmbrăcați cu fustă sau pantalon negru, bluză albă și vestă de culoare neagră.
În majoritatea înstituțiilor de învățămînt, adoptarea acestei uniforme obligatorii este și o chestiune de timp. În prima zi de școlă, copiii0 se prezintă cu haine obișnuite, urmînd ca după ce părinții și învățătoarea vor stabili ceea ce trebuie cumpărat, totul să fie făcut în timp, fiecare după propriile posibilități, însă de obicei în decurs de un an de la încperea școlii se ajunge ca toți copii aflați într-o clasă să aibă uniformă.
Deși unifoprma a existat din cle mai vechi timpuri, pentru parinți nu reprezintă decît o cheltuială în plus. Trebuie să ținem cont, că după ce parintrele scoate aproape un milion de lei pentru a procura ținuta unui singur copil, aceasta trebuie schimbată aproape în fiecare an, deoarece aceștia cresc și uniforma devine neîncăpătoare. Familiile care au un singur copil la școlă se pot considera norocoase. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns