• pentru refacerea învelișului exterior al tancului de amoniac, Sofert a cheltuit 1,4 milioane de dolari • odată cu recepția lucrărilor, tancul de amoniac de la Bacău se numără printre cele mai moderne din țară
Ieri la avut loc recepția finală a lucrărilor de reparații la învelișul exterior al tancului de amomiac de la Sofert. „Din comisia de recepție au făcut parte inspectori de specialitate din cadrul combinatului, reprezentați ai Institutului de Proiectări pentru Industria Chimică IPROCHIM București, Institutlui Politehnic Iași, Trusturilor de Lucrări Speciale din București și Bacău, PSI și Protecția Muncii, precum și o serie de alți specialiști”, ne-a declarat Cornel Cîrnu, directorul general al Sofert Bacău. Finalizarea lucrărilor de reparații are loc la aproape un an după producerea incidentului de la Sofert, în urma căruia învelișul izolator al tancului de amoniac s-a prăbușit pur și simplu sub ochii muncitorilor, aparent fără nici un motiv. Conducerea combinatului a reclamat atunci drept cauză a incidentului trecerea la o prea joasă înălțime a unui avion MIG – 21 Lancer aflat în timpul unui exercițiu de antrenament.
Incidentul a fost îndelung comentat la vremea respectivă, însă cauzele producerii au rămas și acum sub semnul incertitudinii. În urmă cu cîteva luni, Sofert a solicitat Judecătoriei Bacău asigurarea dovezilor privind daunele produse la data incidentului, care s-ar fi petrecut din cauza unor manevre efectuate de către pilotul avionului incriminat. Tot atunci, Sofert a solicitat o expertiză tehnică și contabilă la tancul de amoniac avariat, pentru a se constata cauzele și împrejurările incidentului precum și pentru evaluarea daunelor suferite. Cornel Cîrnu a mai precizat că în urma admiterii de către instanțele locale a rezultatelor expertizelor făcute de specialișitii din cadrul Institutului Politehnic Iași, există acum posibilitatea începerii procedurii de urmărire civilă. „Pentru lucrările de refacere a învelișului exterior al tancului de amoniac, Sofert a cheltuit, în total, aproximativ 1,4 milioane de dolari. Sumele au fost alocate din fondurile proprii și este normal să ne dorim să recuperăm acești bani”, a mai spus Cîrnu. El a precizat că pe lîngă sumele cheltuite pentru refacerea învelișului criogenic al tancului, pe toată perioada în care nu a fost posibilă utilizarea acestuia, unitatea a trebuit să execute lucrări de amenajare a unor rampe de descărcare a cisternelor de amoniac aduse de la alți furnizori din țară. Lucrările de reamenajare a rampelor au presupus alte investiții în valoare de 50 de miliarde de lei. „Nu știu dacă vom reuși să recuperăm cele 50 de miliarde de lei și 1,4 milioane de dolari. Important este să fie elucidate cauzele producerii incidentului. Ceea ce s-a întîmplat anul trecut la Sofert a fost un caz unic pentru toate combinatele de îngrășăminte chimice din țară. Rezultatele anchetei vor putea folosi unităților similare pentru luarea unor măsuri de siguranță. În ceea ce ne privește, comisia de recepție a fost de acord că actualul înveliș criogenic al tancului de amoniac este capabil să reziste la un cutremur mai mare de opt grade pe scara Richter și este realizat după cele mai noi tehnologii în domeniu”, a mai precizat directorul de la Sofert. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns