• marea majoritate a instituțiilor școlare neautorizate sînt încă în lucrări de igienizare • inspectorii DSP spun că, în șase cazuri, elevii vor începe școala în alte clădiri, dar conducerea ISJ are o părere oarecum diferită
Anul școlar care va debuta peste două zile nu va ieși din tiparele binecunoscute. Ceea ce ar trebui să fie un lucru firesc și să decurgă de la sine, doar cu efortul directorilor de a se dovedi buni gospodari, și anume obținerea autorizației sanitare de funcționare, este an de an un prilej de suspans pentru părinții cu odrasle de vîrstă școlară și preșcolară: încep sau nu copiii lor școala la timp și în condiții de igienă care să nu le pună în pericol sănătatea? Nici anul acesta situația autorizațiilor sanitare de funcționare ale instituțiilor de învățămînt nu este mai roză. În urma controalelor efectuate în grădinițele, școlile și liceele băcăuane, 310 dintre cele 788 de unități școlare nu au primit autorizații de funcționare. Principalele motive: acoperișurile deteriorate, clădirile în pericol de surpare, tavanele cu infiltrații, grupurile sanitare defecte, materialele de dezinfecție lipsă. „Și aprovizionarea cu apă potabilă este motivul pentru care unele dintre unitățile de învățămînt nu au primit avizul sanitar. În această situație se află școlile din Somușca, Luizi Călugăra, Fundu Răcăciuni. Alte unități nici măcar nu au solicitat autorizarea de cîțiva ani. Aici se numără comunele Plopana și Hemeiuși, satele Buda și Barcana”, ne-a declarat dr. Petronela Simion, șeful Compartimentului de Igienă Școlară al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
În mediul rural, pe lîngă deficiențele care țin de construcție, 75% dintre unitățile școlare duc lipsă de substanțe dezinfectante, iar la oraș, instalațiile sanitare sînt la pămînt. „Școala nr.1 și Colegiul Tehnic «Petru Poni» din Onești, precum și căminul Grupului Școlar «Letea» din Bacău au instalațiile sanitare defecte și doar repararea lor poate duce la obținerea autorizației”, a adăugat dr. Simion. Dacă în marea majoritatea celor 310 unități școlare fără autorizație de funcționare, deficiențele constatate pot fi remediate din mers, alte instituții școlare sînt, pur și simplu, în imposibilitatea de a-și deschide porțile pe 16 septembrie. Școlile din Gioseni-Tamași, Tămășoaia-Coțofănești și Satu Nou-Colonești nu-i vor putea primi pe elevi, întrucît acestea nu îndeplinesc nici una dintre condițiile minime impuse de normele sanitare. La Petrești – Pîncești, elevii vor intra, totuși, în școală, dar cu două săptămîni întîziere, inspectorii DSP dîndu-și acordul pentru începerea cursurilor din data de 1 octombrie, zi în care administrația școlii preconizează că se vor încheia lucrările de consolidare efectuate cu banii Băncii Mondiale.
Nici obținerea unei autorizații sanitare de funcționare pentru anul în curs nu ar trebui să îi facă pe unii dintre directorii de școli să se culce pe o ureche. Mulți dintre ei mai au de amenajat gropi de gunoi, sisteme de spălat pe mîini pentru unitățile în care nu există alimentare continuă cu apă și igienizarea fîntînilor din apropierea școlilor. Analizele chimico-bacteriologice efectuate la fîntînile de la care se aprovizionează școlile din comunele Pîncești, Horgești, Colonești și Lipova au arătat că apa este improprie consumului. Nici șefii grădiniței nr.8 din Buhuși nu au liniște, chiar dacă au obținut un aviz sanitar, întrucît unitatea școlară are W.C.-ul comun cu un bar din apropiere.
Inspectoratul Școlar se ascunde precum struțul
Cu 48 de ore înainte de demararea anului școlar. Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), mai are timp de exzplicații. Reprezentanții instituției spun că, în trei dintre cele patru cazuri, școlile sînt în reconstrucție și consolidare prin intermediul unui program finanțat de Banca Mondială. „E normal ca DSP să nu-și dea avizul sanitar pentru niște școli unde încă se lucrează. La Gioseni, copiii nu vor fi mutați în alt local, ci vor învăța, în două schimburi, într-o singură aripă a clădirii, care a fost deja terminată. Lucrările se derulează în celălat capăt al clădirii , așa că nu vor influența derularea cursurilor. În cazul Școlii din Tămășoia, nu dețin, ce-i drept, informații de ultimă oră privind stadiul lucrărilor, dar, din cîte am înțeles, cursurile se vor desfășura în incinta bisericii din sat. Cît privește Școala din Satu Nou – Colonești, problema e ceva mai dificilă. Clădirea, foarte șubredă, a fost inclusă în tranșa a VI-a a programului cu Banca Mondială, dar acesta va demara în anul 2003. Pînă atunci, situația trebuie rezolvată pe plan local, numai că primarul de aici, în loc să ajute, mai tare strică, dîndu-și acordul să se organizeze discotecă în localul școlii”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu.
Lista unităților de învățămînt ai căror copiii vor începe școala în condiții diferite de cele normale e ceva mai lungă. Copiii de la Grădinița din Horgești vor învăța, pentru o perioadă, într-o clasă din cadrul școlii din localitate, în timp ce elevii Școlii din Bărtășești – Ungureni vor merge la școală, pînă la finalizarea lucrărilor de consolidare, în două schimburi, cursurile urmînd să se desfășoare doar într-o parte a școlii. Aceeași soartă o vor avea și copiii din Ciuturești – Secuieni, pentru ca elevii din Pădureni – Izvoru Berheciului să învețe într-o casă particulară. (Cezara DUȚĂ, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns