Aproape 600 de femei din județul Bacău suferă de cancer la sîn. Primele semne că maladia poate fi învinsă și cu ajutorul educației sanitare a fost întîlnirea de ieri a reprezentanților lumii medicale cu femei care se află la conducerea mai multor instituții. Întîlnirea s-a desfășurat sub semnul campaniei „O simplă atingere își poate salva viața”, demarată în întreaga țară de firma de o firmă de cosmetice și al cărei scop este prevenirea precoce a bolii care mutilează una din patru femei.
„Prima și cea mai la îndemînă metodă de depistare a cancerului de sîn este autoexaminarea. Cea de-a doua este examinarea medicală, iar cea de-a treia mamografia, care poate depista tumori mici de o jumătate de centimetru”, a spus Daniela Drăghici, șeful programului de planificare familială din Maternitatea Bacău. Despre cele mai mici semne care trebuie să îi dea de gîndit unei femei că poate fi bolnavă de cancer la sîn a vorbit Mihaela Spiridon, șeful Secției Oncologie din spitalul Județean: „Apariția unor formațiuni dure, de dimensiuni variabile, a unor adîncituri, cruste sau chiar secreții trebuie să dea de gîndit oricărei femei. Depistarea în primele faze ale bolii nu atrage după sine extirparea sînului. Din păcate, din cele aproape 600 de paciente cîte se află în tratament în secția noastră, toate s-au adresat medicului în ultimele faze”, a explicat dr. Spiridon.
Campania declanșată zilele acestea în Bacău urmărește tocmai infomarea femeilor despre această boală și despre metodele ei de depistare. Reprezentanții firmei de cosmetice au declanșat și acțiunea de strîngere de fonduri pentru organizarea în Bacău a unui cabinet dotat cu mamograf. Pentru înființarea acestuia, femeilor nu le rămîne decît să cumpere rujuri și tricouri. Banii astfel strînși vor fi folosiți pentru punerea pe picioare a cabinetului medical în care femeile pot să se informeze despre această boală. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns