Învățămîntul rural va fi salvat cu ajutorul Internetului!
Prăpastia ce separă învățămîntul urban de cel rural e o evidență pe care nici măcar conducerea Ministerului Educației și Cercetării, meșteră, de obicei, în cosmetizări de tot felul, nu o mai poate ascunde. Drept urmare, aceasta a început să caute soluții, ultima „descoperire” în domeniul numindu-se învățămînt la distanță prin intermediul calculatorului. Mai exact, a Internet-ului. „Ministerul va contracta un împrumut extern de 60 de milioane de dolari pentru achiziționarea de calculatoare, cu scopul de a dezvolta rețeau de învățămînt la distanță”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu în timpul ultimei conferințe de presă susținută la Bacău.
Instituțiile din subordinea MEC din teritoriu s-au adaptat rapid, așa că unul dintre punctele de atracție al ofertei pentru anul școlar 2002 – 2003 al Casei Corpului Didactic (CCD) a fost botezat „proiect Internet pentru clasă”. „Programul are ca scop promovarea cursurilor prin Internet, în ideea pregătirii învățămîntului la distanță, în special în mediul rural”, a explicat profesoara Violeta Băjenaru, directoarea CCD. Într-o primă fază, CCD va avea în vedere orele de limba franceză. Totodată, directoarea Băjenaru a respins ideea poptrivit căreia noile calculatoare care vor fi trimise la țară vor avea rol de mobilier, așa cum s-a întîmplat cu cele mai multe dintre calculatoarele trimise în cursul anului trecut. „Nu cred că va fi o problemă utilizarea calculatorului, în condițiile în care sistemul nu presupune decît existența unui supraveghetor care să știe să pornească și să închidă computerul. Programul de curs va fi instalat, iar elevii vor ține legătura audio cu profesorul care predă ora respectivă, într-o clasă dintr-o școală din mediul urban. Singura problemă care trebuie rezolvată e conectarea la Internet”, a mai spus directoarea CCD.
Altfel, oferta CCD mai cuprinde, ca noutăți absolute, un seminar privind educația în pragul globarizării și educația pentru informație în mediul rural, ultimul proiect referindu-se, concret, la înființarea Centrelor de Documentare și Informare în școlile de la sate. Amintim că, în județul Bacău, primele două școli care vor avea astfel de Centre sînt cele din Oituz și Podu Turcului. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns