Conservele pentru iarnă au fost privite de români, dintotdeauna, ca atributul exclusiv al femeilor. Dulcețuri, murături, legume marinate, gogoșari la oteț, ciuperci și fel de fel de rețete de zacuscă. Toamna le înnebunește pe gospodine. Și, parcă mai mult, pe cele moldovence, cunoscute pentru savoarea mîncărurilor pe care le pregătesc, dar și pentru rafinamentul lor. Era tehnologiei informaționale, lipsa de timp pentru asemenea operațiuni migăloase au îndrumat multe dintre femeile vremurilor moderne să ia calea supermarketurilor. Cu toate acestea, reminiscențele a ceea ce înseamnă godpodină de Moldova încă mai există. Persoană publică sau om de rînd, nu este locuință în Bacău care să nu treacă prin frămîntările administrative legate de aprovizionarea pentru iarnă.
Unii, așa cum este inspectorul șef al OJPC nici nu vrea să audă de asta: „Rolul meu în pregătirea conservelor de toamnă se limitează doar la două lucruri: cumpăr legumele și apoi consum produsul final. Soția mea spune că mai bine nu mă amestec decît să încurc borcanele”, declară Sorin Elisei celor care controlează printre altele și calitatea alimentelor. Cu totul altfel stau lucrurile în familia Lupașcu. „Soțul meu pregătește cam 70 la sută dintre operațiunile necesare pregătirii murăturilor. El le cumpără, le spală, le aranjează, iar mie îmi revine sarcina să le pun saramura. În privința asta am noroc, pentru că facem echipă”, surîde Daniela Lupașcu, director adjunct Direcția de Sănătate Publică.
Și șeful jandarmilor băcăuani își mărturisește inclinațiile de gospodină. „Îmi place gospodăria, am grădină de legume proprie și toamna tot ce producem tocăm și punem la borcan. Cel mai mult îmi place să asortez legumele pentru murat, iar gălbiorii sînt ciupercile mele favorite. Și, cum soția mea are serviciu ca și mine, lucrăm în echipă după principiul: facem treabă amîndoi, ne relaxăm amîndoi”, suține col. Nicolaie Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi. La polul opus se află comandorul Ion Oancea, locțiitorul comandantului Unității de Aviație Bacău. „Nu-mi place să prepar conservele. Dar sînt nevoit să fac și asta. Dintre conservele puse pentru iarnă îmi place foarte mult zacusca de ghebe. Aici, în Bacău, am mîncat așa ceva pentru prima dată și de atunci am descoperit zeci de rețete în care sînt incluse ghebele. Îmi place în schimb pomicultura. Am o căsuță în Lilieci, unde am o grădină de care mă ocup singur”, spune unul dintre cei mai cunoscuți piloți băcăuani. (Marius DRAGOMIR)
Doctorița Maria Cojan mănîncă numai murături puse de soacră
Medic chirurg în secția Chirurgie II a Spitalului Județean și șefă a Blocului Chirurgical și Sterilizări, doctorița Maria Cojan nu e deloc afectată de febra pregătirilor pentru conservele de iarnă. Nu pentru că nu este o bună gospodină, ci doar pentru motivul că preferă legumele și fructele proaspete, mai ales iarna. „Îmi plac murăturile la o friptură de porc bine făcută, dar nu mă omor cu punerea și conservarea lor. Gogonelele, castraveciorii, gogoșarii și pepenii murați din cămara mea sînt întotdeauna aduse de la Moinești, de la soacra mea. Peste iarnă nu consum prea multe murături, pentru că prefer salatele de crudități. Pe piață găsești și iarna salată verde, andive, roșii, gulii din care poți face oricînd o salată bună. Cu toate astea, de Crăciun, la friptura de porc, parcă tot mai bună este o murătură”, spune doctorița Cojan.
Dacă pregătirea murăturilor nu-i dă bătăi de cap doctoriței Cojan, nici cea o conservelor de tipul zarzavaturilor pentru ciorbă, zacuști, ghebe în saramură nu-i cresc tensiunea în lunile de toamnă. „Ar fi prea multă muncă și toate zarzavaturile care le conservă gospodinele pentru iarnă se găsesc în orice lună din an în stare naturală”. Așa că rezervele din cămara doctoriței Cojan nu se prăvălesc de pe rafturi, dar în zielele în care nu este de gardă nu uită să-și burdușească frigiderul cu legume și fructe proaspete. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns