• bătrîni, prea săraci sau oameni care au pădure în alte localități decît cele de domiciliu, sute de proprietari vor să vîndă pădurile abia dobîndite de la stat • Direcția Silvică nu are bani suficienți și a cerut o suplimentare a sumei alocate pentru cumpărare • instituția a primit peste trei sute de propuneri de la cetățeni
Abia intrați în posesia pădurilor, proprietarii acestora au venit la Direcția Silvică să le ofere spre vînzare. Încă nu se știe modul în care au aflat proaspeții proprietari că există o bază legală pentru achiziționarea pădurilor de la cei care vor să le vîndă, dar cert este că, pînă în prezent, conducerea Direcției Silvice a făcut de două ori cerere de mărire a plafonului alocat pentru cumpărarea pădurilor de la oameni.
Chiar pe la începutul anului, județul nostru a primit un fond de patru miliarde de lei pentru această activitate. Cu timpul, numărul ofertelor de vînzare a crescut, iar băcăuanii au cerut suplimentări care ajung în prezent la 12 miliarde de lei. Numărul celor care vor să vîndă pădurea proapspăt dobîndită este în creștere, așa că pînă la sfîrșitul anului este posibil ca sumele alocate cumpărării pădurilor să crească. „Avem aproximativ trei sute de cereri prin care ni se propune spre vînzare o suprafață de vreo 900 de hectare de teren. Cele mai multe cereri vin din ocoalele de șes, ca Traian sau Bacău, dar avem și cereri din zona de munte, cum ar fi Moineștiul. La o primă analiză, cei care vor să-și vîndă pădurile sînt ori oameni foarte bătrîni, care nu mai pot să-și administreze singuri pădurile, ori nu sînt din localitatea în care au avut proprietăți, respectiv pădurea care le-a fost retrocedată. Așa că oamenii au venit la noi să le cumpărăm”, ne-a declarat Viorel Ghelase, directorul Direcției Silvice Bacău.
Pădurile nu pot fi cumpărate prea ușor
Asta nu înseamnă că s-a trecut deja la plata efectivă a pădurilor pe care vor să le vîndă proprietarii. Specialiștii Direcției Silvice încă lucrează la evaluarea fiecărei parcele, în funcție de specia de lemn, vîrsta copacilor și amplasament. „Apoi, în funcție de aceste criterii, se va întocmi o fișă de evaluare, se analizează și se stabilește o valoare pe fiecare parcelă. Abia după aceea se trece la negocierea propriu-zisă cu proprietarul pădurii”, ne-a declarat Ionel Dumitru, secretarul Comisiei de evaluare a Direcției Silvice Bacău. În acest moment, specialiștii silvici sînt în faza de finalizare a evaluarilor, urmînd ca în cel mult două săptămîni să termine și să stabilească prețul pentru fiecare ofertă. „Încă nu avem un preț minim de plecare la negocieri, pentru că așteptăm adresele de la primăriile din zonă, prin care să ni se comunice prețul mediu pe hectar de pădure rezultat în urma tranzacțiilor din localitățile respective. După aceea, în funcție și de rezultatul obținut la evaluare, se ajunge o sumă minimă pe care i-o putem oferi și de la care pleacă negocierea cu vînzătorul”, ne-a mai spus Dumitru.
Silvicultorii nu vor cumpăra însă orbește tot ceea ce li se oferă spre vînzare. Ei au primit indicații să dea prioritate ofertelor de vînzare a unor parcele de pădure care au fost retrocedate în interiorul fondului forestier de stat și apoi celor care se învecinează cu pădurile statului. „Este foarte clar de ce se merge pe această linie. Cel ma bine este să fie o linie clară de demarcație între proprietatea statului și cea a particularilor. Ori, dacă sînt parcele de păduri cedate într-un trunchi de pădure care aparține statului, este ușor să se nască suspiciuni, și de o parte, și de alta. Așa, avînd fiecarea partea strict delimitată, se evită toate problemele. Pe ultimul loc în preferințele noastre sînt pădurile degradate și terenurile agricole, unde nu cred că se vor face achiziții”, ne-a mai spus directorul Ghelase. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns