Ediția a XII-a a „Saloanelor Moldovei”, singurul salon artistic de anvergură națională, și-a încheiat prima etapă, și anume cea a jurizării lucrărilor ce vor participa la vernisajul din ziua de 4 octombrie de la Galeriile Alfa. Comisia formată din criticul de artă Pavel Șușară – președinte, Geta Barbu, Tudor Cataragă, Ghenadie Jalbă, Victor Hristov, Anatol Burlac, Ilie Boca, Mihai Chiuaru și Gheorghe Zărnescu au avut ceva treabă la selectarea celor 400 de lucrări primite de la artiști din România, Republica Moldova și Ucraina. În cele din urmă, după „o muncă de zile și nopți”, ingrata misiune a juriului de a selecta lucrările s-a încheiat: au fost respinse 17 lucrări, restul intrînd în compoziția ediției a XII-a a „Saloanelor Moldovei”. „Jurizarea, ce a urmărit premierea lucrărilor și nu a artiștilor, după cum ne-a spus Geta Barbu, a avut mai multe etape. Prima a constat în selecția pentru participare la expoziție, din care a reieșit caracterul competitiv al manifestării. Adică, „s-a analizat fiecare lucrare și s-au respins cele considerate necompetitive”. Apoi, au fost nominalizate 50 de lucrări, cu o arie compozițională diversă, dintre care doar 13 au fost premiate. „Procesul s-a desfășurat în urma votării de către membrii juriului a unui număr, cu care a fost numerotate lucrările” a afirmat Geta Barbu.
Au primit premii următoarele lucrări: „Starea de beatitudine” – Zamfira Bîrzu (Iași), premiul special „Mihail Grecu”; „Marți seara” -Ion Burlacu (Bacău), premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova; „Muzeu imaginar” – Dragoș Burlacu (Bacău), premiul Ministerului Culturii din România; „Compoziție 2002” – Ion Văsîi (Moinești), premiul Primăriei Municipiului Chișinău; „Vis alb” – Angela Candea (Chișinău), premiul primăriei Municipiului Bacău; „Și dor, și zbor…” – Ion Zderciuc (Chișinău), premiul Consiliului Județean Bacău; „Arhitect” – Dan Covătaru (Iași), premiul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău; „Pătratul” – Teodor Moraru (București), premiul Muzeului Județean de Artă și Etnografie Bacău; „Asul de caro” – Viorica Zaharia (Bacău), premiul U.A.P. din Republica Moldova; „Epistolă I, II” – Simion Zamșa (Chișinău), premiul Centrului Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” Bacău; „Loc de taină” – Dany Marlen Zărnescu (Bacău), premiul U. A. P. din România; „p 3,14” – Serghei Golubev (Chișinău), „Cimișlia” – V. Kabacenko (Ucraina), „Mănăstire” – Valentin Vîrtosu (Chișinău), premiul pentru participare în Tabăra Internațională de la Tescani; „Moulin gris” – Ovidiu Marciuc (Bacău), premiul revistei „Ateneu”.
„Ne bucură participarea unui număr atît de mare de artiști, peste 200 la număr, la acest salon, fapt ce confirmă încă o dată valoarea și importanța ce i se acordă de către pictorii din România, Republica Moldova și Ucraina, mai ales că toți își trimit lucrările pe cheltuiala proprie”, a ținut să precizeze Geta Barbu, sufletul acestei manifestări, ce a devenit deja o tradiție în spectrul cultural băcăuan. „Totodată – a mai adăugat ea – este un an cu o medie valorică a lucrărilor impresionantă, dacă ținem cont că au fost ani în care s-au respins și o sută de lucrări”.
Ca un eveniment surpriză și o premieră, „anul acesta este pentru prima oară cînd tată și fiu, Ion și Dragoș Burlacu, au fost premiați la Salonele Moldovei, și a cîștigat un premiu un artist ucrainian”, a menționat Geta Barbu. Faptul că anul acesta cinci artiși băcăuani s-au numărat între cei premiați reprezintă, în opinia Getei Barbu, „dovada că în orașul nostru există pictori de certă valoare”.
În concluzie, iubitorii artei din urbea lui Nicu Enea pot aștepta cu încredere vernisajul din ziua de 4 octombrie, de la Galeriile „Alfa”, calitatea lucrărilor expuse fiind garantată. (Constantin Gherasim)
Lasă un răspuns