• conducerea ISJ a decis ca, în cazul a patru licee, posturile de directori să nu fie scoase la concurs, deși mandatul actualilor directori a expirat
Învățămîntul băcăuan riscă să se afle în mijlocul unui nou scandal, după ce Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) a luat recent, o decizie care ridică serioase semne de întrebare: păstrarea în funcție a patru directori de licee, în condițiile în care mandatul acestora a expirat sau au fost numiți cu delegație. Inspectorul general Ghiorghi Iorga declara, cu cîtva timp în urmă, că, la sfîrșitul lunii septembrie, ISJ va organiza concurs pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți pentru toate unitățile de învățămînt ai căror conducători au ajuns la finalul celor patru ani, cît „măsoară”, potrivit Statutului cadrelor didactice, un mandat de director de școală. Între timp, forul de conducere al ISJ a ajuns la concluzia că unii directori sînt mai directori decît alții și trebuie musai păstrați în funcție. Interesant este faptul că inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu pare convinsă că decizia adoptată de CA al ISJ este cît se poate de normală. „Nu e nici un secret că, în cazul Colegiilor Naționale «Ferdinand I» și «Vasile Alecsandri», precum și al Liceului Sportiv din Bacău și al Liceului «Nadia Comăneci» din Onești, Consiliul de Administrație a hotărît, potrivit normelor și reglementărilor în vigoare, să nu scoată la concurs posturile de director de aici, deși mandatul actualilor directori a expirat. Noi credem că activitatea acestora este foarte bună și, cum mai au doar un an sau doi pînă la pensie, am decis să-i păstrăm în funcție. Problema e dacă vom găsi, peste un an sau doi, alți oameni de valoarea lor”, ne-a declarat adjuncta Livia Sibișteanu.
Dacă în cazul profesoarei Margareta Neacșu, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, ori a profesorilor Vasile Baltă și Ioan Zarzu, directorul Liceului Sportiv din Bacău, respectiv al Liceului „Nadia Comăneci” din Onești, spusele lui Sibișteanu au, fie și parțial, acoperire în practică, nu puțini sînt aceia care susțin că argumentul nu se susține și în cazul profesoarei Antoaneta Pătrașcu, directorul Colegiului Național „Ferdinand I”. Inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu spunea că „ISJ n-are nici un motiv special s-o țină pe doamna Pătrașcu în funcție, dar aceasta trebuie să ducă la bun sfîrșit niște proiecte pe care le-a început”. Proiecte care înseamnă organizarea festivităților menite să marcheze împlinirea a 135 de ani de la înființarea liceului, punerea în practică a unui program pilot de descentralizare a finanțării învățămîntului și ducerea la bun sfîrșit a proiectului de reabilitare a corpului vechi al Colegiului. Proiect care, după cum recunoaște însăși directoarea Antoaneta Pătrașcu, se află la stadiul de intenție. Adică trei proiecte care nu se pot derula, în vizunea ISJ, decît sub coordonarea directoarei actuale. Or fi fost prin județ și alți directori de școli și licee care aveau începute proiecte, poate cu mult mai importante, dar al căror fotoliu a fost scos la concurs imediat ce mandatul de patru ani a expirat. Că fostul liceu „George Bacovia” a fost zguduit, în timpul „guvernării” Pătrașcu, de niscaiva scandaluri are prea puțină importanță pentru șefii Inspectoratul Școlar.
E suficient, poate, să amintim doar de inițiativa directoarei Antoaneta Pătrașcu de a comunica drept vacant postul de română al profesorului Eugen Salahoru, în condițiile în care acesta primise, din partea aceluiași Inspectorat Școlar, prelungire pe post, de eternul conflict dintre Pătrașcu și profesorul Adrian Horodnic, unul dintre actualii inspectori teritoriali, ori decizia de a înscrie într-o clasă 32 de elevi, cînd regulamentul școlar prevede că numărul maxim de elevi dintr-o clasă este de 30. Decizia CA al ISJ este cu atît mai ciudată, cu cît adjuncta Livia Sibișteanu i-a dat dreptate inspectorului Horodnic în conflictul amintit, în timp ce directoarea Antoaneta Pătrașcu s-a mulțumit să declare că nu comentează situația. În plus, ea a susținut că toate clasele din liceu au cel mult 30 de elevi, în condițiile în care surse din interiorul ISJ au confirmat veridicitatea întîmplării. Livia Sibișteanu a afirmat, totuși, că va trimite o echipă de control din partea Inspectoratului Școlar să evalueze activitatea directoarei Patrașcu și o va schimba dacă rezultatele nu vor fi mulțumitoare. Rămîne de văzut dacă Livia Sibișteanu se va ține de cuvînt. Oricum, modul în care procedează Inspectoratul școlar în cazul celor patru directori este cel puțin dubios și demonstrează că, la ISJ Bacău, nu e lege, ci-i tocmeală. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns