Doar o treime dintre comercianți și-au reînregistrat afacerile
• peste o săptămînă, primăriile pot elibera autorizații numai cu adeverință de la CCIA
Doar o treime dintre comercianții băcăuani au obținut noile certificate de înregistrare, informează Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău. În județul Bacău activează peste 24.000 de firme, dar numai 15.500 dintre acestea au îndeplinit procedurile de preschimbare. Inițial, potrivit OUG 76/2001, agenții economici au avut la dispoziție un an, în perioada 1 iulie 2001 – 30 iunie 2002, pentru a îndeplini această formalitate, dar termenul a fost prelungit prin Legea 370/2002 pînă la sfîrșitul acestui an. Deși mai sînt doar trei luni pînă la încheierea procesului de preschimbare a certificatelor de înmatriculare, întreprinzătorii nu se grăbesc să intre în legalitate, și se așteaptă ca întreprinzătorii să se înghesuie în ultimele zile. Din acest motiv, reprezentanții CCIA reamintesc că există posibilitatea transmiterii prin poștă a documentației necesare înregistrarii și autorizării comercianților.
Dacă firmele se vor încăpățîna să nu se conformeze prevederilor în vigoare, Legea 370/2002 prevede că, în caz de nerespectare a preschimbării certificatului de înmatriculare în certificat de înregistrare, vechiul document și codul fiscal devin nule de drept, iar judecătorul delegat pe lîngă Biroul Unic Bacău va constata, printr-o hotărîre, dizolvarea agenților comerciali. Aceste persoane juridice vor trece apoi în lichidare și vor fi radiate din Registrul comerțului. Pe baza unei Încheieri, asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate vor fi radiate din oficiu.
Potrivit OUG 76/2001 și Legii 370/2002, certificatele de înmatriculare și codul fiscal ale agenților economici înmatriculați în Registrul comerțului pînă la 1 iulie 2001 se retrag și se emit un Certificat de Înregistrare (CI) și un Cod Unic de Înregistrare (CUI). CI cuprinde datele de identificare ale întreprinzătorului, nume, sediu, număr de înregistrare, CUI (codul fiscal), obiectul principal de activitate și atributul fiscal, din care reiese dacă agentul economic este sau nu plătitor de TVA.
Din 6 octombrie, intră în vigoare noi reglementări pentru autorizare
În Monitorul Oficial nr. 582/6 august 2002 a fost publicată Legea 507 privind organizarea și desfășurarea de activități de către persoane fizice, care abrogă Decretul-Lege 54/1990, privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei inițiative și HG 201/1990, pentru aprobarea normelor de aplicare a DL 54/1990. Această lege va intra în vigoare pe 6 octombrie și presupune o nouă abordare a acestei categorii de comercianți.
Pentru eliberarea autorizației în vederea constituirii de asociații familiale sau pentru desfășurarea de către persoane fizice a activităților independente, este necesar ca solicitantul să prezinte o adeverință de la CCIA. Din document trebuie să rezulte dacă are sau nu calitatea de comerciant, persoană fizică independentă, membru în asociație familială sau acționar, asociat, administrator în firme înregistrate în Registul Comerțului din Bacău. Această adeverință este necesară pentru a se evita situațiile în care solicitantul mai este înregistrat ca persoană fizică sau independentă sau încearcă să abandoneze societăți cu datorii la bugetele locale.
La eliberarea autorizației de funcționare și profil de activitate, pentru a evita cazurile cînd agentul economic poate prezenta copii și acte neactualizate sau falsificate, primăriile trebuie să solicite comerciantului un certificat constatator eliberat de CCIA, care să ateste starea legală, la zi, a agentului economic. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns