• în ultimele zece săptămîni a crescut simțitor numărul de firme nou înființate • studenții au prins gustul afacerilor înființate cu facilități • la Registrul Comerțului s-au înregistrat 11 firme noi cu capital străin • în total, au apărut 592 de noi agenți economici, dintre care 365 de societăți comerciale au un capital social total de 34 de miliarde de lei
Tot mai mulți studenți apelează la facilitățile oferite de stat pentru deschiderea unor afaceri. Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău, spune că, de la 1 iunie pînă acum, s-au înființat 365 de societăți comerciale și 227 de asociații familiale (AF) și persoane fizice autorizate (PF), față de un ritm mult mai scăzut în perioada anterioară. „O contribuție la creșterea numărului de agenți economici au avut-o studenții, care și-au înființat 46 de societăți comerciale și trei PF”, afirmă Patrichi. Studenților li se acordă facilitatea de a nu plăti taxele și tarifele necesare înmatriculării la Registrului Comerțului, precum și a tarifelor pentru operațiunile efectuate și serviciile de asistență acordate de Biroul Unic. De asemenea, studenții nu sînt nevoiți să cheltuie bani pentru achitarea taxelor și tarifelor pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire. Tinerii nu mai achită taxele și tarifele pentru obținerea de la primării a autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent, taxele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României, a Încheierii de înmatriculare. Ei sînt scutiți să dea bani și pe taxele de timbru pentru activitatea notarială, în cazul în care este prevăzută obligativitatea încheierii în formă autentică. Beneficiază de aceste facilități studenții care urmează cursurile unei forme de învățămînt superior de lungă sau scurtă durată, la o instituție de învățămînt superior acreditată. Studenții trebuie să fie cel puțin în anul al doilea de studiu și să nu fi depășit vîrsta de 30 de ani. Facilitățile se acordă o singură dată, pentru constituirea unei singure firme.
Directorul ORC mai consideră că numărul de întreprinzători-PF este tot mai mare, deoarece s-a pus la punct o colaborare cu primăriile, care, conform legislației în vigoare, autorizează întreprinzătorii AF și PF, iar aceștia trec pe la Oficiu doar ca să-și facă înregistrarea în registrul comerțului. „Întreprinzătorul face doar un singur drum la Bacău, grație faptului că procedurile s-au simplificat foarte mult”, consideră Gheorghiță Patrichi.
Toate afacerile deschise în ultimele zece săptămîni au capitalul, integral privat, de 34 de miliarde de lei. Dintre cei 592 de agenți economici care s-au înființat, 11 firme au aport străin la capitalul social. Investitorii străni au venit din China, Siria, Italia, Olanda, SUA și Marea Britanie. Obiectul principal de activitate al firmelor cu capital străin este comerțul. De asemenea, străinii și-au deschis și firme de consultanță.
Referindu-se la cele 19.000 de firme înființate înainte de 1 iulie 2001, Gheorghiță Patrichi afirmă că doar 42 la sută dintre acestea au trecut pe le Registru ca să-și preschimbe certificatele de înmatriculare în certificate de înregistrare. „Fac un apel la administratorii acestor firme să vină din timp la Registru, ca să îndeplinească această obligație”, spune Patrichi. Termenul limită pînă la care se mai poate face preschimbarea este 1 iunie 2004. De asemenea, directorul ORC le reamintește AF-urilor și PF-urilor că, pînă la sfîrșitul lunii viitoare, trebuie să treacă pe la primării ca să-și preschimbe autorizațiile emise de aceste autorități și să facă la Registru înscrierea noilor documente. Patrichi spune că au această obligație 6.000 de întreprinzători, dar numai 800 dintre aceștia au îndeplinit-o. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns