Agitație mare duminică seară, în jurul orelor 18.30, la Ateneu. Mai aglomerat ca niciodată. Dacă n-am fi știut că este deschiderea stagiunii 2002-2003, și este serbat maestrul Ovidiu Bălan, ne-am fi gîndit la cine știe ce manifestare filantropică, la care au fost invitate personalitățile Bacăului. Căci, mai rar ne-a fost dat să întîlnim atîtea personaje importante ale urbei adunate sub același acoperiș: Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean Bacău, Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Laurian Lucaș, viceprimarul Municipiului Bacău, Constantin Donea, directorul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural, Elena Bulai, directoarea Centrului Internațional de Cultură „Rosetti-Tescanu” de la Tescani, fețe bisericești, la loc de cinste fiind preotul Vasile Radu, protopop al Protopopiatului II Bacău, scriitori băcăuani precum Doru Kalmuski și Octavian Voicu, oameni de afaceri etc. Cu alte cuvinte, o sală arhiplină, prezentă la omagierea maestrului Ovidiu Bălan, dirijorul și directorul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. Cuvinte de laudă, distincții, felicitări și multe flori s-au adunat în jurul figurii mereu joviale a lui Ovidiu Bălan. Cît despre aplauze, minute în șir, ridicat în picioare, publicul l-a ovaționat pe unul din puținele spirite elevate ale urbei noastre. Invitat de onoare la deschiderea stagiunii, pianistul Valentin Gheorghiu, care a interpretat „Concertul pentru pian și orchestră op. 54 în la minor” de Robert Shumann, la cei 74 de ani ai săi, nu a rezistat tentației de a-l aplauda și a-l îmbrățișa pe mai tînărul său coleg, care a împlinit luna trecută 60 de ani.
A fost o atmosferă încinsă la propriu și la figurat, într-o sală arhiplină. Un lucru rar, dar binevenit, mai ales la începutul unei stagiuni. Cine știe, poate un semn de bun augur pentru anul 2002 și cel ce va urma. O seară frumoasă, o seară a artiștilor, în care mai marii orașului și directorii diferitelor instituții din Bacău au oferit o mică atenție unuia din oamenii ce poartă pe umeri soarta ingrată a culturii. S-a ascultat muzica grandioasă din Uvertura „Academica” a lui Johannes Brahms, și dificila compoziție a lui Igor Stravinski „Sărbătoarea primăverii”, subintitulată „Imagini din Rusia păgînă”, în primă audiție la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, și atît de binevenită în decorul pestriț, de duminică seara, de la „Ateneu”.
O seară a muzicii ce a deschis porțile muzicii spre Zilele Bacăului și spre o nouă stagiune. O stagiune cu un maestru mai tînăr cu un an. (C. Gh.)
Lasă un răspuns