• cercetările din cunoscuta așezare dacică au scos la iveală locuințe cu două camere • o altă premieră la același șantier este descoperirea unui fragment de vas cu figură umană
La șantierul arhelogic de la Brad s-a desfășurat timp de trei săptămîni o nouă campanie de săpături, coordonate de către profesorul Vasile Ursache, directorul Muzeului de Istorie din Roman. Deși cetatea dacică de la Brad este situată în județul Bacău, fiind unul dintre cele mai importante monumente ce cuprinde vestigii din perioada antică, cercetările au fost făcute cu fondurile acordate de către Primăria din Roman. „În această campanie, am atacat o porțiune de pe acropolă, lîngă sanctuarul dacic, unde am descoperit o succesiune de locuințe pe parcursul a două secole, cu mai multe refaceri” ne-a spus Vasile Ursache. Cercetătorii spun că la Brad s-a înregistrat o premieră. „Pentru prima dată s-au descoperit locuințe cu două camere, din care una la un nivel mai înalt cu 20 de cm, decît cealaltă”, a afirmat arheologul romașcan. Acest gen de locuințe, deosebite în pesajul geto-dac, a fost explicată de Vasile Ursache, prin aceea că „e posibil ca acestea să fi fost locuința preoților, dat fiind că sînt în apropierea templului, și nu oricine își putea permite așa ceva”. Totodată, la Brad, pe lîngă „multă ceramică, obiecte din fier, bronz, argint și os”, pe acropolă s-a descoperit fragmentul primului vas cu figură umană. „Este vorba de un vas de import, cu figură umană, care s-ar putea să fie dintr-o mască umană”, a adăugat Vasile Ursache. În opinia lui, zeul reprezentat ar fi Apolo, unul din cele mai adorate divinități în antichitatea greco-romană.
După douăzeci de zile de săpături, șantierul s-a oprit, întrucît „restul cetății este ocupat de actualul cimitir al satului”. Proprietarul terenului i-a lăsat pe arheologi să sape pe proprietatea lui. „O parte din merit a revenit și Ziarului de Bacău, care a tras un semnal de alarmă în această privință”, a adăugat Ursache. Mulțiumit de rezultatele acestei campanii arheologice, directorul Muzeului de Istorie din Roman speră ca „terenul pe care se află cetatea să poată intra cît mai curînd în circuitul domeniului public”. (Constantin Gherasim)
Lasă un răspuns