• nouă pugiliști băcăuani de la Perla Box Slănic Moldova au de gînd să devină campioni naționali
Campionatul Național de Box, categoria tineret, a început ieri la sala „Cazino” din Slănic Moldova. Este, conform afirmațiilor antrenorului emerit Relu Auraș, o dispută între Perla Box Slănic Moldova SCM Bacău (club finanțat de Andrei Șerban, Gelu Cheptănuș și Corneliu Iacubov) și România. Auraș dorește să aplice, cu acest prilej, o corecție celor care consideră că valorile sînt concentrate doar în București. Argumentul principal cu care iese în față tehnicianul băcăuan este, normal, tocmai lotul de care s-a ocupat și se ocupă, unul format din nouă pugiliști de calibru, toți medaliați în competiții interne și (sau) internaționale. Mărturie stau performanțele echipelor de cadeți (14-16 ani) și juniori (16-18 ani), în cei doi ani de cînd a început construcția acestora, ca și a celor de seniori și tineret: două titluri naționale la cadeți, altele două la juniori, patru la Campionatul Național de tineret și încă două la „naționalele” seniorilor, toate în 2001. În 2002, Perla SCM a mai adunat trei medalii de aur și una de bronz la Campinatul Național de juniori (n.r., locul I pe cluburi în țară), un „aur” la cadeți, două locuri I la Cupa României și încă unul la fel la „Centura de Aur”.
„Din nefericire, de multe ori se trece peste multe elemente foarte importante ale antrenamentului, considerate detalii minore, dar nu și de către Auraș. Peste tot îi vezi bătînd la sac așa, de dragul de a-ți face norma, dar mai contează și cum dai cu pumnul. Relu rămîne unul dintre cei mai mari antrenori de box din România, nu doar prin tactul pedagogic de care dă dovadă. Nu văd vreun club în țară care să același nivel valoric, la această categorie de vîrstă. Are posibilități să scoată medaliați la toate categoriile de greutate la care participă”, spune Eustațiu Mărgărit, un „federal” care duce în spate peste jumătate de veac de experiență în pugilism.
Lotul băcăuan, numărul 1 pe lista favoritelor la medalii
În rîndurile de mai jos îi vom prezenta, pe scurt și în ordinea categoriilor de greutate, pe cei nouă boxeuri din echipa băcăuană, așa cum îi vede antrenorul lor Relu Auraș. Majoritatea dintre ei dau bine cu stînga.
– Cătălin Rațiu (54 kg) are 18 ani și este deținătorul titlurilor de campion național la juniori și la tineret. Pugilist cu gardă inversă, Cătălin se remarcă prin tenacitate.
– Iulian Grecescu (60 kg) este tot stîngaci, are tot 18 ani și este dublul campion național în 2001 la juniori și tineret. Tehnica sa a devenit atu.
– Florin Avramescu (63,5 kg) este campionul național de juniori în 2001 și 2002 și are 17 ani. Alonja sa redutabilă și lovitura de stînga l-au scos în evidență. În plus, ochii îl ajută extrem de mult, fiind tot timpul atent la mișcările adversarului.
– Florin Strătilă (67 kg) a împlinit 19 ani dar nu și-a văzut realizat visul de a urca pe prima treaptă a podiumului. Tot stîngaci, foarte puternic, însă ghinionist, Florin își dorește cu ardoare „aurul” că pînă acum a avut parte doar de „bronz” și „argint”.
– Simonică David (75 kg) este considerat ca tenace, în primul rînd. Dreptaci de felul său are în palmares, printre altele, un titlu de campion național la juniori, în 2002. Are timp să „pluseze” și la tineret și la seniori pentru că abia a împlinit 19 ani.
– Valentin Neacșu (75 kg, 18 ani) are o dorință de a învinge zdravănă. Component al lotului național, el a fost refuzat la „export” acum o lună (n.r., a se citi participare la Campionatul Mondial din Cuba), deși era titular pe postul său, pentru că așa au vrut mușchii unora de la Federația Română de Box. Este campionul național de juniori din 2000 și 2001 și de tineret în 2001. Tenacitatea sa este ieșită din comun iar robustețea îl face foarte greu de învins.
– Ionuț Patrichi (81 kg, 19 ani) este un stîngaci ambițios care l-a prins mai tot timpul la categoria sa pe Răzvan Răileanu. Anul acesta a fost medaliat cu argint la „naționalele” de juniori.
– Costel Bejenaru (91 kg, 18 ani) a venit la clubul băcăuan acum trei luni, după ce a traversat Prutul. basarabeanul și-a pus în cap să ajungă campion mondial. Cînd face pauză la dat cu stînga, croșeu sau directă, face antrenament pe sistemul „ori eu, ori deloc”. Pentru el boxul este calea de urmat și de aici vrea să scoată banii pentru a-și ajuta părinții și sora de la Ungheni. Este multiplu campion al Republicii Moldova începînd cu 1999, la cadeți și juniori și la trei categorii de greutate.
– Răzvan Răileanu (^91 kg) este cel mai „dreptaci” campion național de juniori, atît în 2001 cît și în 2002. Dă tare cu pumnul pentru că are cu ce.
Sponsorii competiției care a început ieri sînt RAFO Onești, Metal Invest Dărmănești, Allianz Țiriac, RAFO Eco, Petrom Moinești, Dental Sav Onești, Consorp Inpex Onești.
Prima gală a avut loc aseară. Zilnic, de la orele 16 și 18:30 vor avea loc cîte două astfel de reuniuni, pînă vineri. Sîmbătă este zi liberă iar duminică, de la ora 11, vor avea loc finalele. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns