• în pragul iernii, fondurile repartizate pentru plata medicamentelor compensate și gratuite s-au terminat • farmaciștii au bătut palma cu finanțatorii lor și s-au angajat să elibereze medicamente chiar dacă își vor primi banii abia anul viitor • înțelegerea nu-i scutește, însă, pe bolnavi de drumuri la mai multe farmacii pentru o singură rețetă
Iarna bate la ușă, iar amenințarea bolilor de sezon și a celor cronice acutizate de frig este iminentă. La ușa cabinetelor medicale nu s-au îngroșat încă rîndurile pacienților, dar băcăuanii care suferă de boli mai vechi sau de altele abia descoperite și au nevoie de medicamente nu sînt puțini. Cum este firesc, după ce sînt consultați de medicii de familie sau de specialiștii din policlinici, băcăuanii bolnavi iau calea farmaciilor, locuri în care află că nu pot primi rețeta gratuită sau compensată. Dacă pînă acum bolnavul mai găsea o rezolvare așteptînd începutul lunii viitoare sau colindînd de la o farmacie la alta, de acum și pînă la sfîrșitul anului șansele să primească produsele farmaceutice înscrise pe o rețetă de acest fel sînt și mai mici. Banii alocați pentru 2002 de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate pentru medicamantele compensate și gratuite s-au epuizat, iar despre vreo rectificare salvatoare nu se știe încă nimic.
Ca să nu blocheze sistemul chiar în pragul iernii, iar pacienții să-și primească totuși tratamentul, Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) a încheiat luna trecută un protocol cu farmaciștii. „Înțelegerea a fost făcută pentru medicamantele de pe listele de compensate și gratuite, exceptînd produsele speciale pentru bolnavii de hepatită C, cu afecțiuni psihice, sau a celor care au suferit un transplant renal. Medicamentele pentru ei sînt foarte scumpe, iar costul lor a fost scos din plafoanele calculate farmaciilor. Cele 203 miliarde de lei repartizate județului Bacău pentru acest an la medicamente s-au epuizat la începutul ultimului trimestru. Farmaciștii au fost de acord să nu întrerupă eliberarea acestor medicamente și să-și primească banii din bugetul pe 2003”, ne-a declarat Oana Chelaru, director CJAS.
La sfîrșitul lunii septembrie, datoria Casei către farmaciștii privați se ridica la 39,8 miliarde de lei, sumă ce reprezintă facturi neplătite din lunile iulie și august. „În următoarale zile mai avem bani să achităm datoriile din trimestrul trei, astfel că farmaciștii vor putea la rîndul lor să mai achite o parte dintre restanțele la furnizori. Am făcut și demersuri pentru o rectificare pînă la sfîrșitul anului. Dacă am primi 120 de miliarde de lei la rectificare, toate sectoarele din sistemul sanitar ar putea traversa finele acestui an fără probleme”, a adăugat directoarea Chelaru.
Cele 203 miliarde de lei pentru medicamente compensate și gratuite s-au terminat mai repede decît prognozau reprezentanții CJAS, întrucît după repartizarea banilor au venit una după alta, ba adăugiri de medicamente pe listele de gratuite și compensate, ba creșteri ale procentului pe care Casa îl suportă la plata rețetelor compensate. Cu toate că au bătut palma cu reprezentanții CJAS și și-au luat anagajamentul că vor elibera în continuare medicamente compensate și gratuite, unele farmacii au sistat onorarea acestor rețete. Pînă cînd va fi rectificat bugetul și acest lucru se va resimți și în conturile CJAS, băcăuanilor bolnavi nu le rămîne decît să caute din cartier în cartier o farmacie la care să ceară medicamentul dorit și să nu fie refuzați. Iar acest lucru li se întîmplă unor oameni cărora statul le oprește lună de lună bani pentru a beneficia de servicii medicale. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns